Ultimele Știri

Studiul religiei în şcoli naşte noi dispute

religie

Un ordin al ministrului Educaţiei, care ar fi trebuit să elimine orice neînţelegere, nu face decât să adauge unele noi. Directorii de şcoli pricep una, Patriarhia alta, iar ministrul Educaţiei vine cu o a treia variantă.

Religia se face doar la cerere. Asta prevede ordinul de ministru publicat recent în Monitorul Oficial. Mai precis, documentul spune că:

„Cererile se depun, de regulă, până la sfârșitul lunii decembrie, pentru anul școlar următor.”

Lucrurile sunt clare, spun directorii de şcoli, reprezentanţii Patriarhiei şi însuşi ministrul Educaţiei, care a semnat actul. În realitate, fiecare a înţeles altceva.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei:

„Opţiunile se fac pe un întreg ciclu de învăţământ, sigur, exceptând situaţiile în care avem întreruperea activităţii într-o anumită şcoală şi transferul într-o altă şcoală.”

Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei:

„Înscrierea la ora de religie se face o singură dată pe toată perioada şcolarizării şi este valabilă permanent până la o eventuală schimbare a opţiunii. Este umilitor pentru părinţi, pentru că practic în fiecare an ei ar trebui să vină să dea o probă de credinţă.”

Nici părinţii nu sunt lămuriţi. Directorii de şcoli au şi altă problemă cu acelaşi ordin de ministru – ce vor face elevii care nu participă la orele de religie. Unii au găsit deja soluţii.

Anul trecut, 8% din elevii din România n-au vrut să studieze religia. Luna viitoare, inspectoratele şcolare vor raporta dacă procentul s-a modificat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*