Ultimele Știri

Studiu: Consumul de droguri în România

La iniţiativa UNICEF, Centrul de Sociologie Urbană şi Regională, cu sprijinul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, a realizat studiul intitulat ”Starea adolescenţilor din România”. În ultimii ani România se confruntă cu o creșterea a consumului de droguri în rândul tinerilor în special în zona urbană.

Cel mai mare consum de droguri se înregistrează în Capitală, fiind urmată de Cluj, Iași, Craiova și Galați, potrivit statisticilor. 

În fiecare an, prin vămile românești sunt introduse stupefiante de mare risc în valoare de zeci de milioane de euro. Cei mai periculoşi traficanţi, parteneri ai temutelor carteluri din America Latină, şi-au reorientat afacerile catre România, după ce pieţele lor tradiţionale, din Spania, Olanda şi Marea Britanie, au devenit tot mai nesigure, în urma intensificării controalelor. Acum, România a ajuns una dintre porţile principale de intrare în Europa a cocainei şi heroinei, dar şi un important producător de cannabis.

Studiul prezintă relevanţă în ceea ce priveşte consumul de droguri în rândul adolescenţilor din România.

Structura eşantionului
Eşantionul cercetării cantitative a avut reprezentativitate la nivel naţional şi a fost constituit din 607 adolescenţi, din care:
• 47,1% de sex masculin şi 52,9% de sex feminin;
• 45,6% cu vârsta cuprinsă între 10 şi 13 ani, iar 54,4% cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
• 49,1% din mediul urban, iar 50,9% din mediul rural.

Consumul de droguri
Autorii studiului consideră că 3,8% dintre adolescenţii chestionaţi au experimentat cel puţin o dată în viaţă un tip sau altul de droguri. Totodată, restrângând eşantionul studiat doar la adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, autorii concluzionează că prevalenţa consumului de droguri de-a lungul vieţii este de 5,4% şi, în plus, dacă se restrânge în continuare eşantionul, procentul adolescenţilor cu vârsta de 14 ani şi peste din mediul urban care au consumat vreodată droguri este de 7,5%.

a
Printre concluziile autorilor, se numără:
• 2,3% dintre adolescenţi au declarat că au consumat canabis, 1% ecstasy, 1% substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (cunoscute şi sub numele de “etnobotanice”), 1% au luat somnifere, 1% sedative, 1% substanţe halucinogene şi 1% substanţe inhalante.
• Consumul de droguri pare a fi mai răspândit în rândul băieţilor, în timp ce, în rândul fetelor, este mai răspîndit consumul de sedative, somnifere şi antidepresive.
• Consumul de droguri este mai scăzut în rândul adolescenţilor cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, comparativ cu cealaltă categorie de vârstă analizată, respectiv 14-18 ani, cele mai mari prevalenţe de-a lungul vieţii înregistrându-se în rândul adolescenţilor din această categorie, pentru consumul de inhalante, de halucinogene, de sedative/ tranchilizante, respectiv de somnifere (0,8%).
• În schimb, în rândul adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 13 ani, cele mai ridicate prevalenţe de-a lungul vieţii se înregistrează în consumul de cocaină crack, respective în cel de somnifere (0,5%).
• Niciunul dintre adolescenţii sub 14 ani chestionaţi nu a consumat heroină şi doar 0,3% dintre cei cu vârste mai mari şi-au administrat vreodată acest tip de drog.

b

Autorii arată că, potrivit analizei, în funcţie de mediul de rezidenţă, consumul de droguri este rar întâlnit în cazul adolescenţilor de la sate. În plus, niciun adolescent din mediul rural nu a consumat heroină, în timp ce 0,3% dintre cei ce trăiesc în urban au făcut acest lucru. În ultimele 30 de zile, 2,3% dintre adolescenţii din mediul urban au consumat canabis de cel mult trei ori, spre deosebire de cei din zonele rurale care nu au consumat nici măcar o dată.

c

Vârsta medie la debutul în consumul de droguri

Conform raportului de cercetare, în ceea ce priveşte debutul în consum de droguri, pentru toate tipurile de droguri analizate, cele mai mici vârste medii de debut se înregistrează în rândul adolescenţilor de sex masculin, după cum urmează: 11 ani – în consumul de somnifere, 13 ani – în consumul de antidepresive, 14 ani – în consum de sedative/ tranchilizante, respective în cel de inhalante, 14,5 ani – în consumul de SNPP. Comparativ cu băieţii, fetele par să înceapă utilizarea drogurilor la o vârstă mai mare, cea mai mică vârstă medie de debut în rândul fetelor fiind de 15 ani şi înregistrându-se pentru consumul de SNPP, respectiv pentru cel de antidepresive.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*