Ultimele Știri

STUDIU: Condamnaţii corupţi şi-au dorit o viaţă mai bună pentru familie

Majoritatea condamnaţilor pentru fapte corupţie din România spun că au fost motivaţi de posibilitatea de a oferi o viaţă mai bună familiilor, şi nu de câştigul financiar şi neagă că ar fi făcut ceva greşit, potrivit unui studiu dat publicităţii de Ministerul Justiţiei.

Potrivit studiului intitulat „Opinia persoanelor condamnate privind cauzele şi consecinţele corupţiei”, cele mai importante beneficii care i-au motivat pe cei condamnaţi pentru corupţie au fost satisfacţia şi gratificarea personală, precum şi posibilitatea de a oferi o viaţă mai bună familiilor, şi nu câştigul financiar.

Printre factorii care stau la baza corupţiei se regăseşte şi nemulţumirea salarială, care a influenţat normele personale privind corupţia, care, la rândul lor, au influenţat comiterea de fapte de corupţie.

De asemenea, s-a constatat în urma rezultatelor cumulate ale studiului că persoanele care vedeau mai multe oportunităţi de a comite fapte de corupţie simţeau o obligaţie morală mai mică de a se abţine de la fapte de corupţie.

Nivelul scăzut al încrederii în sistem care este întâlnit în ţările post-comuniste poate servi de asemenea ca justificare pentru „a fura de la stat”, a mai relevat studiul.

Majoritatea respondenţilor nu neagă faptele sau acţiunile pentru care au fost condamnaţi, însă neagă că ar fi făcut ceva greşit. Conform propriilor norme, acţiunile lor nu constituie corupţie. 

Studiul a fost făcut pe un eşantion al populaţiei de infractori condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie care executau o sentinţă la momentul studiului. Chestionarul aferent studiului a fost completat de 315 infractori condamnaţi.

Majoritatea respondenţilor – 66 la sută – executau pedepse cu închisoarea de 2 – 5 ani, 6 la sută – mai puţin de un an, 14 la sută – 1 – 2 ani şi tot atâţia – peste 5 ani.

Cei mai mulţi dintre condamnaţi – 37,1 la sută lucrau în privat, 23,8 la sută, în administraţia locală şi 19,4 la sută, în administraţia centrală.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*