Studenții demască mafia din cadrul Universității Transilvania Brașov! O anchetă cât un dosar la DNA

universitatea transilvania brasov

Studenții brașoveni au ales să iasă din anonimat și prezintă în amănunt, cu o serie de documente, corupția și nepotismul din cadrul Universității Transilvania Brașov.

”Mișcarea de Nealiniere din Universitatea Transilvania Brașov” ne prezintă în detaliu caracatița din cadrul universității, legăturile cu baronii locali, contracte oferite între prieteni și abuzurile inimaginabile dintr-o instituție de învățământ. 

Sindicatul Polițiștilor, care îl apără și susține pe Marian Godină, a declarat pentru presa locală că șeful IPJ, Ioan Aron, i-a înregistrat și filmat ilegal pe studenții din campusul U.T. Brașov, în cârdășie cu administrația universității. Abuzurile nu mai pot fi acceptate. 

Chiar dacă acest material are aproape 10.000 de cuvinte și poate fi obositor, merită citit!  

„Faptul că, într-un peisaj local, o universitate așa-zis  de stat, este un element care ar trebui să ofere greutate și vizibilitate respectivei comunități, este un fapt binecunoscut. În măsura în care așa ar trebui să fie.  Dar ce spuneți dacă, în spatele onorabilității presupuse de aparteneța la valorile academice a celor care conduc respectiva instituție de învățământ superior, se ascunde de fapt un grup de personaje care derulează de ani de zile, în strânsă prietenie cu Primăria Brașov (în special cu primarul George Scripcaru), o serie de afaceri necurate!

Voi fi punctual: evaziune fiscală, deturnări de fonduri europene, licitații cu firmele de casă ale oamenilor din primărie și din partidele locale, atribuiri directe și supraevaluări de servicii și bunuri achiziționate, trafic de influență, abuz de funcție, spălări de bani, îmbogățiri de CV pentru oameni politici, nepotism, mită pentru acordarea de titluri universitare, mită pentru concursuri trucate, cumpărare de voturi, falsificare organizată de liste cu adeziuni electorale, fals în declarații, sclavie mascată în rândul studenților, contabilitate paralelă e.t.c.!!

Și toate acestea pe sub nasul autorităților, care nu fac nimic să stopeze acest flagel, contaminate de politica agresivă a celor din universitate și Primărie de a intra și controla toate domeniile de activitate din orașul Brașov. Voi începe cu faptul că influența unor persoane de la nivelul conducerii universității Transilvania din Brașov se manifestă inclusiv în Ministere, Parlament ori alte Agenții de la nivel central, astfel explicându-se de ce orice inițiativă ori semnalare a unor nereguli și fraude la adresa universității/Primăriei/instituții subordonate, sunt băgate sub preș.

Grupul de interese (o veritabilă MAFIE locală) din zona universității, dovedește conexiuni subterane în zona de business și evident, politică, atât de numeroase încât sufocă deja și toate încercările presei locale de a explora ,,zona academică” brașoveană, spațiu care este în mod artificial de mulți ani menținut de factori din zona Primăriei ca un soi de ,,paravan antiseptic” în fața oricărei imixtiuni ,,din exterior” în ,,treburile urbei”.

Un aspect pervers al ,,politicii de cadre” organizată de grupul de interese, uns politic prin alegeri de operetă acum 4 ani, este atragerea cu țintă clară a cât mai multor personalități (sau personaje) din rândul conducerii administrației locale și județene, a instituțiilor din toate domeniile socio-economice, a  trusturilor  mass-media și firește din zona politică (indiferent de gradul de alfabetizare de care aceste personaje dau dovadă).

Aceștia, la rândul lor, sunt atrași de renumele dat de profesarea în cadrul unei universități, ceea ce ,,dă bine” prin cv-urile pline de formă dar goale de conținut. La tabloul ,,suspiciunilor” se adaugă diverse afaceri imobiliare cu terenuri și imobile din patrimoniul universității (pare-se în strânsă legătură cu factori politici locali), stranii contracte de închiriere/comodat cu diverse asociații, fundații dar și firme private fără o legătură directă cu domeniul educațional.

La acestea se mai adaugă ,,sifonări” de bani din bugetul universității prin alocarea unor sume cu titlu provizoriu pentru plăți pe proiecte de cercetare, contracte cu firme ,,de casă”, din zona Primăriei, abonate la contracte cu instituții de stat, ori proiecte de cercetare la care parteneri externi sunt chiar firme ale unor angajați (aflați în funcții de conducere) constituite cu obiect de activitate identic cu specializarea facultăților/departamentelor pe care aceștia le conduc. 

Totodată a fost promovat un sistem de avansare în carieră, atât pentru personalul didactic dar și nedidactic/auxiliar bazat pe interese de afaceri, rudenie, prietenie ori avantaje materiale în detrimentul multor angajați onești deși poate mult mai valoroși. Acest sistem conține, uneori la vedere, angajări ale apropiaților unor personaje din universitate, de exemplu pe posturi inferioare și apoi, în nefiresc de scurt  timp, promovarea internă pe posturi cu o calificare superioară și cu salarii aferente.

Această practică discreționară nu lasă nicio șansă celor care muncesc cinstit să aibă un progres normal în cariera profesională/universitară, asistând astfel la un gen de sclavie intelectuală în detrimentul calității, în domeniul cercetării cel puțin, însoțită de o stare demotivațională, fapt pentru care mulți tineri valoroși care se simt dicriminați părăsesc după câțiva ani de astfel de frustrări sistemul. Cei care nu sunt privilegiații conducerii pot să stea mult și bine pe grade profesionale inferioare, în ciuda valorii lor profesionale, pentru că nu li se dă acceptul de a face parte din comisii, proiecte etc la care au acces doar ,,prietenii capabili”, cei abonați la câștigul pe mai multe planuri, indiferent dacă se află sau nu în diverse forme de conflict de interese.

Toate acestea debutează cu o serie de concursuri trucate sau ,,cu destinație”, astfel încât la ora actuală Universitatea Transilvania a ajuns o afacere de familie și prieteni. Pentru a fi siguri că în universitate nu vor pătrunde persoane incomode, conducerea a luat acum doi ani decizia organizării de concursuri pe perioadă determinată, de fapt o etapă de ,,carantină” pentru selectarea viitoarelor ,,cadre de nădejde”. Recent s-a desfășurat un mare scandal generat de acordarea pe criterii total inechitabile și discriminatorii a unor gradații de merit pe cinci ani doar apropiaților actualei conduceri și chiar lor înșiși, adică celor care au propus și aprobat criteriile  de eligibilitate și modul de punctare pentru a face parte din invocata listă. 

Cu toate că o mare parte dintre practicile din interiorul acestei instituții publice de învățământ se regăsesc și la nivelul altor universități din țară, totuși, se pare că la Universitatea Transilvania din Brașov lucrurile au evoluat până la cote paroxistice, în care ,,relațiile de serviciu” mai sus zugrăvite sunt însoțite în prezent din partea grupului de interese de atitudini relaxate, de etalarea nonșalantă a încălcărilor (sub pretextul autonomiei universitare) și uneori chiar de amenințări la care sunt supuși cei care cutează să ceară explicații.

Bineînțeles că demersurile noastre la Ministerul Educației și Cercetării s-au lovit invariabil de același răspuns: Autonomia universitară! Era și cazul, pentru că majoritatea celor din funcțiile de conducere, în frunte cu Rectorul Ioan Vasile Abrudan, ocupă simultan și diverse funcții în Minister, ARACIS, CNFIS, CNCSIS ori CNATDCU. (mai multe informații AICI)

Totodată o serie de acțiuni/semnalări întreprinse de cadrele universitare oneste pentru lămurirea unor probleme grave generate de conducerea universității au fost respinse prin trecerea unor hotărâri prin Senatul universității, cei vizați punându-se la adăpost sub ,,aparenta” democrație a votului acestui organism profund corupt din universitate. Senatul s-a dovedit o mașinărie de votare (a se citi acoperire) pentru o serie de anomalii economico-financiare și juridice, unele dintre ele făcând chiar obiectul unor acțiuni în instanță. Senatul nu este altceva decât o jucărie justificativă în mâna Biroului Permanent al Senatului, un grup de personaje mult contestate, practicate de abuzuri și susceptibile de acte repetate de corupție.

Și când ne gândim că din 10 februarie Ioan Vasile Abrudan, fiind singurul candidat la șefia universității, a fost ales din nou Rector, pentru încă 4 ani! Zilele acestea se vor numi/alege Biroul permanent Senat, Prorectorii și Decani/Prodecani. Nimic nu anunță că nu va rămâne aceeași garnitură.

Corupția din cadrul Universității Transilvania Brașov – FAPTELE

Începem prin a arăta cum se mobilizează activul universitar atunci când o judecătoare îndrăznește să dea o hotărâre care nu este pe placul conducerii Senatului Universității. Este vorba despre o acțiune care viza niște manevre cu terenuri din patrimoniul foarte volatil al universității ca răspuns la Adresa nr 14262/2014 din parte Prefecturii Brașov.  

Punctul 10

O foarte clară situație de politică discreționară în privința angajărilor și acordării unor funcții în universitatea Transilvania are ca reper clar ascensiunea d-lui Răzvan Săftoiu. Este de notorietate probabil în anumite cercuri faptul că acest domn a beneficiat de o susținere uriașă din partea Prorectorului didactic, d-na Mihaela Gheorghe, despre care se aude foarte des că „aranjează” o serie de cariere universitare, începând cu „trucarea” unor concursuri pe posturi didactice și de cercetare. Spre exemplificare anexez două mailuri care evidențiază modul în care selecția doar a unor candidați „eligibili” pentru concursuri se realiza printr-un interviu preliminar în cabinetul Rectorului, la propunerea d-nei Prorector Mihaela Gheorghe, încălcând o directivă a MECTS din 2012, anexată.

Astfel, protejatul d-nei Gheorghe, Răzvan Săftoiu, adus de la Facultatea de Petrol și Gaze din Ploiești, pe aceeași specializare cu a d-nei prorector, respectiv filologie, a fost numit Director al Editurii universității ÎNAINTE de a fi validat pe un post de lector, cu anticipație printr-o hotărâre de CA (din care face parte d-na Gheorghe) anexată. Apoi, dl. Săftoiu, în doar 2 ani a fost ridicat la grad de conferențiar, apoi abilitat ca Conducător de Doctorat și în octombrie anul acesta, la exact 3 ani de când intra ca lector în universitate, a fost ales Director de Departament Lingvistică Teoretică și Aplicată! Funcție accesată suspect de rapid, fapt ce reiese chiar din CV-ul d-lui Săftoiu.

Mai mult, dl. Săftoiu este și membru fondator/acționar a Asociației ARTA, asociație căreia i s-a (auto)acordat pentru funcționare un spațiu din patrimoniul universității din ordinul „protectoarei” d-lui Săftoiu, prorectorul Mihaela Gheorghe, care face parte de asemenea din această asociație. Suspectă este și câștigarea de către dl. Săftoiu a unui proiect PN-II-RU-TE-2014-4-0056 clasarea acestuia fiind pe locul 3 din peste două mii de proiecte evaluate la nivel național, providențiale fiind din nou legăturile d-nei Gheorghe la Institutul de Lingvistică al Academiei, unde aceasta colaborează de mulți ani.

Faptul că dl.Săftoiu se afla demult în vederea d-nei Gheorghe este evident prin cooptarea acestuia într-o serie de proiecte dintre care amintim proiectul Professional language in present-day Roumanian în cursul căruia: Between September 14-19, 2009, three members of the research team – Stanca Măda, Răzvan Săftoiu and Liliana Coposescu – took part in the 12th IADA Conference in Barcelona, Spain. NO COMMENT! Dar, de departe, cea mai interesantă activitate a celor doi s-a realizat imediat ce dl. Răzvan Săftoiu a fost abilitat conducător de doctorat (după nici 2 ani în universitatea Transilvania!!). Astfel, chiar în 2014, imediat după abilitare, dl. Săftoiu ,,îl acceptă” ca doctorand pe nimeni altul decât … Sturdza P. Michael Andrew, însuși intitulatul Prinț Sturdza, cercetat penal  din 2003 pentru trafic și consum de stupefiante.  Ancheta l-a determinat pe prinț să se mute de la SNSPA Bucuresti, unde era student, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

El s-a înscris acolo în anul al III-lea la specializarea engleză-română. Decanul Facultății de Litere din Suceava, Ioan Horia Bârleanu, spunea la vremea respectivă că rectorul Universității „Ștefan cel Mare” își dăduse acceptul ca Sturdza să se mute acolo și să susțină examene de diferență pentru că băiatul vrea să aprofundeze studiile în zona de unde se trag stramoșii săi. Același profesor povestește că descendentul domnitorului Mihai Sturdza al Moldovei nu a dat nici un examen la facultatea sa, pentru ca apoi să se mute la Facultatea de Istorie Geografie. „Acum și-a deschis un internet-cafe în oraș. El a venit aici pentru că familia sa a moștenit o moșie la Salcia. Tatăl său este profesor universitar la Madrid, în Spania„, mai declara prof. Bârleanu.

Prorectorul Gheorghe Mihaela

downloadTot ca la capitolul realizări mărețe ale găștii coordonate de Prorectorul Gheorghe Mihaela se înscriu multe proiecte cu fonduri cheltuite pe aceleași exprimări dar cu titlul schimbat ori servicii de recenzie sau promovare pentru personaje care la rândul lor au înlesnit deschiderea unor uși la Minister, CNFIS, CNCSIS ori Academie pentru aprobarea unor proiecte cu valoare îndoielnică. Spre exemplu este de notorietate susținerea pe care o acordă colectivului de la Litere, controversata conducătoare a Observatorului Cultural, Carmen Mușat(INFO),(mai mult AICI).

În acest context complex nu mai provoacă uimire faptul că  la d-na Prorector Gheorghe Dana Mihaela se observă unele omisiuni și neclarități în declarațiile de avere și interese. Astfel, la punctul IV din declarațiile de avere din anii 2012 și 2013 nu apare nimic specificat la această rubrică referitor la activele financiare iar în declarațiile din 2014 și 2015 apar nu mai puțin de șase astfel de conturi și depozite bancare, deși toate erau inițiate înainte de anul 2011. Deci ele ar fi trebuit să apară încă în declarația din 2012, dar probabil ar fi atras atenția asupra saltului calitativ datorat ocupării funcției de Prorector! 

Citește documentele care atestă activitatea domnei Prorector Gheorghe Dana Mihaela – AICI

Prințul este fiul celebrului Paltin Sturdza, membru și ulterior denunțător al grupului infracțional anchetat de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri! Amintesc faptul că în dosar este anchetat și colegul de la Facultatea de Drept a Universității Transilvania, avocatul Ioan Adam. Facultate de Drept care, recent, se mândrește cu alte două nume de răsunet: Decanul Cristinel Murzea – prietenul deținuților cărturari și Ioan Aron – Șeful Poliției Brașov, acuzat de plagiat de polițistul Mihai Godină.

Mai nou, se pare că și fostul ministru al mediului Attila Korodi a fost interceptat și filat, la cererea DNA, în dosarul retrocedării ilegale de păduri, după ce unii inculpați ar fi încercat prin intermediul său să ajungă la fostul secretar de stat Pasztor Sandor, care să-i conducă la șeful Romsilva. Procurorii DNA au mai arătat că relevante sunt încercările lui Kadas Iosif (UDMR Brașov-anchetat și el în dosar) de a face tot posibilul pentru a înlesni întâlnirea grupului cu fostul Director Romsilva, Adam Crăciunescu este discuția telefonică din 27 august 2014 cu Attila Kovacs, președintele UDMR filiala Brașov.  Domnul Attila Kovacs este cadru universitar la … Facultatea de Sociologie și Comunicare de la Universitatea Transilvania. Unde mare șef este prof. Claudiu Coman – Președintele Consiliului Județean Brașov!

Profesor dr. Ovidiu Ionescu

Ovidiu-Ionescu-21Un alt membru de marcă a universității Transilvania, ministeriabilul profesor dr. Ovidiu Ionescu, a ocupat și ocupă și în prezent posturi de conducere concomitent, atât în mediul universitar, în Ministerul Agriculturii cât și în domeniul cercetării silvice – ICAS. Totodată, așa cum reiese evident din parcurgerea declarațiilor de avere și interese în paralel cu cv-ul său, dl. Ionescu a avut contracte de muncă în ambele domenii de activitate (aspect incriminat sub formă de abatere, chiar de Regulamentul Intern al Universității, Art.8, pct.2) iar în privința conținuturilor declarațiilor se observă clar o serie de neconcordanțe. De exemplu, dl. Ovidiu Ionescu este membru în CA al RPL Piatra Craiului Zărnești de unde a încasat în 2013 venitul de 4500 lei.

Exact în aceeași poziție de membru în CA a aceleiași societăți se află și Rectorul Universității Transilvania, Ioan Vasile Abrudan care în declarația de avere și interese din același an declară că a obținut un venit de 6000 lei. Aceleași discrepanțe între sumele declarate de cei doi se observă și în declarațiile din 2014. Mai mult, dl. Ovidiu Ionescu, soția sa și copii săi sunt abonați atât la banii Universității și ai ICAS Brașov și declară la grămadă veniturile obținute de la cele două instituții, lucru nelegal și netransparent.

Menționez că dl. Ionescu se pare că a mai fost subiectul unor cercetări ale DNA într-un caz mai vechi de luare de mită la un concurs trucat pentru permise de vânătoare de la Vaslui, în 2011. Dar cu mult mai grav se pare că este modul în care dl. Ovidiu Ionescu și Rectorul Ioan Vasile Abrudan înțeleg să facă afaceri sub paravanul universității în care unul este Prodecan al Facultății de Silvicultură – Coordonator al Specializării Cinegetică (în paralel Șef de secție ICAS) iar celălalt, fost Decan al Facultății de Silvicultură (în aceeași perioadă cu dl. Ionescu) și actual Rector.

Astfel după o serie de ,,proiecte suspecte” în parteneriat ICAS-UTBv, chiar și în prezent, în ultimele luni la șefia universității, dl. Abrudan, prin Biroul său de achiziții publice, a achiziționat un autoturism de teren foarte performant pe un proiect câștigat de Fundația Carpați (proiectul „COREHABS” un proiect de peste un milion de euro, respectiv 4,8 milioane lei finanţat prin Mecanismul financiar SEE 2009-2014). Tot pe acest proiect, pe final de an, s-a postat anunțul pentru achiziționarea a 4 calculatoare portabile, superperformante, așa cum dovedește caietul de sarcini atașat! Nimic nu ar fi prea deplasat dacă, în realitate, Președinte al Fundației Carpați (cel puțin temporar) nu ar fi chiar bunul său prieten și coleg…dl. Ovidiu Ionescu care, în zona silviculturii și vânătorii se pare că este pretutindeni, fără să îi pese de concepte ,,facultative” de conflict de interese ori regim al incompatibilităților!

Pentru ca lucrurile să fie și mai profitabile la fiecare proiect pe fonduri europene, Fundația Carpați are în planul de achiziții ca obiectiv permanent închirieri de spații de lucru în centrul Brașovului. În plus, pentru fiecare proiect se achiziționează servicii de comunicații și internet, echipamente IT&C noi, echipamente de birotică, mobilier, deși unele dintre acestea pot reutilizate fiind perfect funcționale etc. Multe dintre aceste atribuiri repetate de achiziții (niciunele prin licitație), pentru obiecte de același tip, se aude că sunt încheiate cu ,,firme prietene” atât cu Fundația Carpați cât și cu Universitatea Transilvania ori ICAS Bv. (Spre exemplificare sunt Referate pentru un proiect similar: Proiectul POS Mediu CLMAN – „Elaborarea seturilor de măsuri de management, la nivel national,pentru speciile Castor fiber, Lutra lutra și Mustela lutreola„).

Managerul acestui proiect, angajat al Fundației Carpați este dl. biol.Cladiu Pașca, angajat al ICAS sub directoratul d-lui Ionescu Ovidiu. În cadrul ICAS Brașov este angajată și soția d-lui Ionescu, d-na Georgeta Ionescu, care este de asemenea membru într-o serie de proiecte cu fonduri europene în parteneriat cu Fundația Carpați și implicit cu universitatea Transilvania. Fundația Carpați (a se citi Fundația Conservation Carpathia) la rândul ei se află în componența Coaliției Natura 2000 unde se află și Fundația pentru Arii Protejate – Pro Park, unde îl găsim pe dl. Christoph Promberger – trezorierul fundației (un personaj controversat, mai mult AICI) și pe d-na Erika Stanciu, membru fondator a Fundației și actualmente Secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și bună prietenă cu dl. Ovidiu Ionescu.

Pe cei doi îi găsim în iunie 2015 susținând prelegeri în cadrul ” Săptămânii Ariilor Protejate” unde o temă atacată de d-na Stanciu era: ,,Ce inseamna restricționarea activităţilor pe suprafeţe întinse?” Este același grup de interese care blochează construirea aeroportului Brașov – Ghimbav, pentru că zona, mai nou, a fost decretată de Asociația coordonată de d-na Erika Stanciu, arie protejată pentru castori (vezi proiectul POS Mediu CLMAN  descris anterior. În ultimii ani Fundația are la activ o serie de proiecte ,,grase” cu … Universitatea Transilvania Brașov, așa cum este proiectul LIFE MARSH (de 1,5 milioane de euro).

Din grup mai face parte și dl. Gabriel Rozorea, fost șef al Direcției Silvice Brașov și actual director al Dino Park Râșnov (cel mai bun prieten al Rectorului I.V. Abrudan), unde se pare că se bucură de multe înlesniri și fonduri direcționate politic. De asemenea, la licitațiile pe aceste proiecte și instituții e foarte posibil să regăsiți firme abonate la contracte cu statul (mai ales din zona CJ și Primăriei Brașov). Tabloul nu poate fi complet până nu specificăm faptul că Universitatea prin Facultatea de Silvicultură administrează ea însăși un Fond de vânătoare, unde se aude că s-ar desfășura niște vânători de vis, marca Ovidiu Ionescu. Vânători de seamă sunt atât unii angajați ai universității dar și personalități prin care universitatea, contra acestor păceri cinegetice la sume modice, dorește să rămână un stat în stat foarte profitabil. (INFO

Documente despre activitatea dl. Rozorea și Ionescu – AICI

Profesor dr.ing. Curtu Lucian Alexandru

Poza Curtu L 1Un alt caz foarte suspect de încălcare a integrității, moralității și incompatibilității cu funcțiile publice vine tot din zona Facultății de Silvicultură a Universității Transilvania Brașov, facultate din care provine actualul Rector. Este vorba despre Decanul acestei facultăți, prof.dr.ing. Curtu Lucian Alexandru. Acesta este fiul d-lui prof.dr.ing. Curtu Ioan, fostul Președinte al ARACIS – Agenția Română pentru Asigurare a Calității în Învățământul Superior, forul care monitorizează, reglementează și controlează activitatea tuturor unităților de învățământ superior din țară. În timpul mandatului d-lui Curtu Ioan ca Președinte al ARACIS (2007-2014), fiul său, Lucian Curtu a fost promovat încălcând orice regulament sau legislație, de la poziția de lector direct în funcția de DECAN al facultății de Silvicultură și imediat în cea de conferențiar, în primăvara 2012.

Apoi, după doar un an a fost promovat profesor universitar – august 2013. Așa cum se observă există o suprapunere dintre funcția fiului și cea superioară a tatălui, de aproape 2 (doi) ani! Totodată sunt neconcordanțe și în cv-ul de concurs pentru gradul de prof. univ. unde, spre diferență de cv-ul oficial de pe site-ul instituției, dl. Curtu Lucian afirmă că este conferențiar din 2008. Ne putem întreba dacă nu cumva poziția de Președinte a ARACIS a tatălui a determinant evoluția fulminantă a fiului? Mai mult decât atât, fiul ales Decan și-a ales 3 (trei) Prodecani, dintre care amintim pe dl Ovidiu Ionescu, despre care am făcut referire mai sus!

Deși dl. Lucian Curtu nu a avut până la ocuparea acestei funcții, de mare responsabilitate, nicio funcție de conducere, a fost propus și validat de comisia de concurs condusă de Rectorul universității cu încălcarea mai multor prevederi legale printre care și Metodologia de selecție a decanilor facultăților Universității Transilvania din Brașov, care la Art.8 prevede foarte clar la punctul c) că este necesară Experiența managerială. În altă ordine de idei, între cei doi, tată și fiu deci afini de gradul I, incompatibilitatea instituțională rezidă și din faptul că ei erau reprezentanții principali ai celor două instituții, ARACIS (evaluator și acreditor) și respectiv Facultatea de Silvicultură (evaluat și acreditat).

Dealtfel, conflictul de interese în care s-au aflat cei doi reiese și din litera ROF-ului ARACIS, Art.1, alin.4, pct.a), care specifică faptul că universitățile încheie contracte de prestări de servicii cu ARACIS, deci procesele de acreditare și evaluare sunt plătite de universități/facultăți. Totodată, o serie de neclarități se desprind și din declarațiile de interese și avere a d-lui Lucian Curtu. Este foarte interesant faptul că din noiembrie 2012 dl. Curtu Lucian devine membru al CA al RPLP Kronstadt RA având în 2 luni un venit din indemnizații de doar 70 lei(deci 420 lei/an), în condițiile în care în 2014 declară un venit anual de 6577 lei iar în 2015 un venit de 20305 lei, deci a primit în 2014 de aprox. de 50 de ori mai mult decât în 2012!

Tot în privința veniturilor din salariu, cercetare etc declară în 2013 suma de 199269 lei față de doar 72125 lei în 2012, față de doar 88629 lei în 2014 și de aprox. 60300 lei în 2015. Toate aceste venituri fiind acumulate pe parcursul ocupării aceleiași funcții, aceea de Decan a facultății de Silvicultură. Iar ca totul să fie select, dl. Curtu Lucian este din 2011 cel mai tânăr academician, în cadrul Academiei de Științe Agricole! 

Documente despre decanul Facultății de Silvicultură din cadrul U.T. Brașov, prof.dr.ing. Curtu Lucian Alexandru – AICI

Președintele Senatului, prof. Emil Stoica

emil-stoicaUn posibil caz de fraudă cu fonduri europene/proprii universității se referă la o bizară asociere între dl. Mircean Țierean, reales în octombrie 2015 în funcția de Director de Departament IMS al Facultății de Mecanică și Președintele Senatului, prof. Emil Stoica, într-un așa-zis proiect de cercetare numit REDDOMES (deși cei doi nu au nicio competență comună). Proiectul de cercetare a fost aprobat, doar pentru cei doi, în Senatul condus de prof. Emil Stoica (existând astfel incompatibilitate) HS nr. 18 din 23.05.2013.

Există o singură firmă cu obiect de activitate comercializare geodomuri, cu adresa în Miercurea Ciuc, jud. Harghita, (unde mulți universitari brasoveni manifestă un interes cel puțin bizar) unde cei doi nu prea ar avea cum să-și aducă vreo contribuție științifică, specializările acestora neavând nicio legătură cu conceptul geodomurilor.

Temerile că lucrurile cu acest proiect nu stau cum se dorește este atestat și de faptul că în CV-ul său din dosarul pentru concursul de Director Departament din luna octombrie 2015 (foarte recent), dl. Mircea Țierean NU face nicio referire la acest proiect în acest CV, în condițiile în care trebuiau trecute pentru îndeplinirea punctajelor toate proiectele de cercetare, mai ales cele în care a fost manager de proiect.

Mai mult, proiectul a atras și alte personaje foarte controversate din zona Facultății de Științe Economice, în condițiile în care există indicii clare că este vorba despre un plagiat după cercetările din 2011 ale unui profesor  de la Universitatea Tehnică din Iași, Alexandru Stănilă. Curios este faptul că dl. Țierean Mircea declară în anul 2014 că a obținut din cercetare la această firmă o sumă deloc neglijabilă: 24945 lei iar în declarația din 2015 suma de: 45960 lei în timp ce colegul său de proiect, Președintele Senat, Emil Stoica declară doar în 2015 suma de 53616 lei, deci sensibil mai mare ca suma d-lui Țierean din același an (pentru că declarația de avere și interese pe 2014 dl. Stoica nu a dorit să o posteze public!).

Este și mai straniu faptul că despre acest proiect nu există surse publice!  În privința corectitudinii și obligativității postării declarațiilor de avere și interese, dl. Emil Stoica a considerat de mulți ani până în present (el ocupând de aproape 15 ani diverse funcții de conducere) că aceste documente sunt fără valoare și doar facultative. Este probabil și motivul pentru care anumite bunuri immobile din proprietatea familiei sale nici nu le declară! Același Președinte al Senatului univ. Transilvania, prof. Emil Stoica (foarte activ în perioada în care a ocupat funcția de chestor FSN în Parlament în primii ani de după revoluție, respectiv în cadrul mineriadelor!) a fost coautorul unei serii de acțiuni nocive în care a atras și universitatea (mai mult AICI).

Sub paravanul unor acțiuni umanitare, acesta împreună cu prefectul jud. Brașov Mihai Mohaci și omul de afaceri și fostul corespondent consular al Italiei la Brașov, dl. Enzo Tomasi, au desfășurat între anii 2009-2013 o serie de deplasări cu prilejul Zilei Naționale a României cu steaguri la Casa de Copii „Sf. Iosif” din Odorheiu-Secuiesc, în cadrul acțiunii caritabile „Uniți sub tricolor”! Se pare că acțiunea viza de fapt obiective naționaliste. În privința titulaturii d-lui Tomasi aceasta era una falsă, acesta fiind în acea perioadă doar corespondent consular la Brașov nicidecum președinte al vreunui Centru cultural italian, la Brașov neexistând nici măcar un birou consular.

Mai mult, dl. Enzo Tomasi a derulat în Brașov o serie de afaceri private, respectiv o firmă de recrutări de resurse umane de care se pare că se leagă o serie de scandaluri și lucruri mai puțin legale. Tot în acest sens, se pare că o parte din fondurile destinate acțiunilor caritabile de la Casa de copii „Sf. Iosif” au dispărut în mod inexplicabil, lucru care a și determinat Ambasada Italiei înlocuirea d-lui Enzo Tomasi din funcția de corespondent consular în 2013. Anexez o serie de linkuri pe această temă (mai mult AICI).

 La rândul său dl. Prefect Mihai Mohaci manifestă o veche pasiune pentru afaceri în zona secuiască, probabil în opinia sa, fiind aici mai puțin vizibil. Astfel asocierea sa cu domnii Stoica și Tomassi nu mai este chiar atât de surprinzătoare.(INFO).

Detalii AICI despre tripleta Țierean – Mohaci – Stoica

Ioan Țoțu, Șef Birou B.P.I. la Universitatea Transilvania

Interesant este că acest domn declară că nu deține nicio avere (,,Nu este cazul”). În schimb este și director general al SC CTIB SA Brașov – Centru Regional pentru promovarea protecției proprietății industriale, o structură indefinită, cu un site foarte vechi, cu interferențe în zona concurenței neloiale față de universitate și care asigură control prin OSIM asupra mediului economic regional. Mai mult, e foarte interesant că dl. Țoțu este administrator într-o firmă de consultanță pe profil silvic.! Nu în ultimul rând, dl. Țoțu este implicat în același proiect pe care îl semnalam anterior, REDDOMES SHELTER în Miercurea-Ciuc, împreună cu Președintele Senatului, Emil Stoica și Directorul de Departament IMS, Mircea Țierean. Un proiect, în opinia multora, extrem de dubios!!!

 Documente despre Țoțu Ioan – AICI

La acest moment este vehiculat în spațiul universitar faptul că dl. lector Ioan Gliga este preferat pentru a-i succeda lui Emil Stoica în funcția de Președinte al Senatului universității. Trebuie spus faptul că acest domn, Gliga Ioan Constantin, este un fost magistrat, dar în urma unor acuzații de corupție a demisionat din magistratură. Citez:

,,În 2004, procurorii Secţiei de Îndrumare şi Control din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au efectuat verificări privind activitatea procurorului Gliga Constantin Ioan de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Braşov, în urma cărora s-au constatat „aspecte incompatibile cu calitatea de magistrat“, se precizează într-un comunicat din 2005 al instituţiei.

De asemenea, în cazul său a fost sesizat Parchetul Naţional Anticorupţie, la data de 18 octombrie 2004. „Pe parcursul verificărilor efectuate, procurorul Gliga Constantin Ioan şi-a prezentat demisia, invocînd motive personale, cerere de care s-a luat act şi a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii“, se mai preciza în comunicat. Ulterior, CSM a acceptat demisia d-lui Gliga, în ianuarie 2005 ”  

 În poziția de Președinte a Comisiei juridice și de disciplină a Senatului univ. Transilvania, și ulterior foarte rapid în cea de vicepreședinte, dl. Ioan Gliga a luat o serie de hotărâri dincolo de competențe și acționând tendențios și cu interes. Astfel, la recomandarea sa și a Cancelarului Oana Șaramet, ambii fiind din Facultatea de Drept (colegii d-lui parlamentar Ioan Adam), Senatul a modificat aproape toate Regulamentele și metodologiile universității, dincolo de litera legislației naționale, astfel încât au lăsat posibilitatea apariției unor abuzuri, se pare intenționat în perfectă cooperare cu Președintele Senatului, dl Emil Stoica (posibil chiar coordonați de acesta din urmă).

Poziția de Cancelar al Senatului pentru d-ra Șaramet Oana (fostă Av. al Poporului – Brașov) nu este întâmplătoare, aceasta știind cum să se ocupe de cosmetizarea imaginii unor personaje din universitate și să aranjeze unele posibile litigii din care grupul de interese din jurul acesteia să iasă ,,șifonat”:(info 1 / și  info 2)

Documente despre activitatea dl. Ioan Gliga la Universitatea Transilvania Brașov – AICI

Rectorul universității, prof.dr.ing. Abrudan Ioan Vasile

image_previewMulte semne de întrebare (cel puțin!) apar și la însuși Rectorul universității, prof.dr.ing. Abrudan Ioan Vasile. În declarația de avere din 2011 se observă că a obținut un venit de 900 euro din închirierea unui spațiu de locuit. Apoi, în declarația din 2012 acest venit (nu sunt declarate suprafețele spațiilor) cunoaște un salt la 7500 euro, deci de mai bine de 8 ori. În declarația din 2013 venitul din chirii este declarat în lei, respectiv 57482 lei adică aproximativ 13000 euro.

În declarația din 2014, dl. Abrudan specifică separat veniturile obținute din chirii, respectiv el doar 840 euro iar soția sa 80360 lei adică aproximativ 18000 euro, în condițiile în care toate suprafețele locuințelor declarate se află cuprinse între 30 și 65 mp. În ultima declarație, cea din 2015, ambele sume sunt declarate tot separat dar în lei, respectiv 91628 adică aproximativ 21000 euro.

Deci în doar 4 ani, venturile din chirii ale familiei Abrudan au crescut de la 900 euro la 21000 euro adică de mai bine de 23 de ori. De asemenea, este aproape neverosimil ca suprafața casei din localitatea Săcele (cea în care locuiește fam. Abrudan, cu 2 copii și unde există și sediul declarat al firmei SC ECOS CONSULTING SRL pe care soții Abrudan o dețin) să aibă doar 65 mp/118 mp teren. Foarte bizar este faptul că, exact pe str. Canalului se află Ocolul Silvic Săcele (sub jurisdicția prietenului Sorin Hermenean) astfel încât ar fi util să se verifice proveniența terenului de reședință a fam. Abrudan, deși în declarația de avere apare că terenul a fost donat de către mama soției, în anul 2002.

De altfel, dl. Abrudan Ioan Vasile deține și un SUV de teren (Nissan 4×4 cu nr. BV 40 AIV) de aproape 4 ani, care nu apare în nicio declarație de avere! Un alt fapt foarte bizar este venitul salarial declarat al soției d-lui Abrudan de la propria firmă SC ECOS CONSULTING SRL timp de 4 ani la rând, între 2011-2014, respectiv 5064 lei an de an, cu o infimă diferență în declarația din 2015, anume 5570 lei. Toate acestea în condițiile în care doar începând cu declarația din 2013 specifică și dividende luate de la această firmă, respectiv 5712.5 lei.

Interesant este că tot în anul 2012 împrumută, pe lângă alte două persoane fizice, chiar propria firmă cu o sumă destul de mare comparativ cu veniturile anterioare a celor doi, anume cu 191000 lei. Și mai interesant este faptul că, de anul viitor soții Abrudan încasează sume considerabile de la firma lor, respectiv fiecare câte 132141.89 lei în 2013 și câte 178261.50 lei în 2014. Faptul că în anul 2012 există un împrumut mare pe care soții Abrudan și-l acordă propriei firme de traduceri în 2012, deși firma ființează de 10 ani conform http://www.ecostrad.ro/  (din ce venituri?) precum și obiectul de activitate a firmei,  nu credem că poate justifica doar dividende încasate de cei doi, de peste 350000 lei pe an!

Tot de pe pagina de internet a firmei soților Abrudan aflăm că printre mulți parteneri de pe plan local (dintre care remarcăm trustul de presă Transilvania Express ori CFR Brașov) există și două regii silvice în care dl. Abrudan este membru în CA de unde obține venituri din indemnizații! Este vorba despre Regia Nationala a Padurilor și respectiv Parcul National Piatra Craiului aflat în cadrul Regiei Piatra Craiului Zărnești. În rest mai putem observa o serie de alte firme cliente ale ECOS SRL cu care Universitatea Transilvania Brașov, condusă de dl. Ioan Vasile Abrudan se află în parteneriat: Clinicile ICCO ori IBM Romania.

De asemenea se remarcă și numărul mare de CA –uri, toate ale Regiilor Pădurilor la care dl. Abrudan este membru, ținând cont și de ascensiunea rapidă în carieră d-lui Abrudan până în poziția de Rector în anul 2012. Printre serviciile pe care le asigură firma sa SC ECOS CONSULTING SRL se enumeră și traduceri de: Documente tehnice din domeniile: Agricultura, Silvicultura si Mediu. Tot de pe pagina firmei ECOS aflăm și faptul că: In cadrul ECOS, serviciile noastre de traduceri corporative implica o abordare multi-disciplinara a expertilor din diferite domenii: marketing, finante, contabilitate, resurse umane si drept.(conform Ecostrad.ro).

Nu putem să nu ne întrebăm de unde are firma d-lui Abrudan atâția specialiști competenți în aceste domenii în condițiile în care d-na Iringo Abrudan, soția sa, a obținut an de an venituri salariale de doar 5064 lei/an? Nu cumva la firma soților Abrudan ,,colaborează”, mai mult sau mai puțin oficial, și cadre didactice și angajați ai Universității? Ori poate că este posibil ca firma d-lui Rector să fie angrenată în contracte avantajoase tocmai datorită poziției d-lui Abrudan?

Sau poate chiar în parteneriate cu universitatea pe diferite proiecte eventual cu fonduri europene?De altfel observăm, chiar în declarația de interese a d-lui Abrudan din 2015 că firma sa, ECOS CONSULTING SRL, a beneficiat de două contracte de 230000 euro cumulat, de consultanță, pe 8 luni în 2013, finanțat de BIRD/IDA, împreună cu Asociația RENATUROPA Brașov și o Stațiune de cercetare a cartofului din Miercurea Ciuc (deși există un Institut identic la Brașov, care a cedat universității terenul pe care s-a construit Institutul PRO-DD al universității).

De fapt acest invocat Institut de cercetare a cartofului de la Miercurea Ciuc este în realitate o stațiune subordonată Institutului Cartofului de la Brașov! Se pare că și cu transferarea unor terenuri din patrimonial Institutului Cartofului în cel al Primăriei Brașov (înainte de a ajunge la Universitate) sunt multe problem legale! Interesant este și că pe pagina Asociației RENATUROPA nu se regăsește proiectul la care a participat firma ECOS dar nici butonul de Parteneri nu este activ?! Pe pagina Institutului Cartofului din Brașov se regăsesc doar două proiecte în 2014 (nu în 2013), dintre care primul, MoniCult, coordonat de conf. dr. Marius Luculescu în care partener este Universitatea Transilvania împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (care i-a decernat titlul de Honoris Causa Rectorului Abrudan) și S.C. Hibridul S.A. Hărman (nici urmă de ECOS SRL) iar al doilea TinPVY, în care parteneri sunt INCDCSZ Braşov, Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca și S.C. Solfarm S.R.L. Sfântu Gheorghe.

Deci nici în acest proiect nu apare firma ECOS. Într-adevăr firma ECOS SRL în tandem cu Asociația RENATUROPA apare în secțiunea de atribuire a unor contracte din anul 2011 de pe pagina UMP-MAKIS CESAR, dar cu suma de 137,392.00 (?) care nu are nicio legătură cu suma declarată în declarația de interese din 2012 de 110,800 Euro pe acel proiect. În privința celor două proiecte din declarația de interese din 2013 acestea nu se regăsesc pe pagina UMP-MAKIS CESAR. Ceea ce este și mai ciudat este că în acest document sediul ambelor entități contractante de află la aceeași adresă: str. Canalului nr.9, loc. Săcele, jud. Brașov, deși sediul firmei ECOS CONSULTING SRL este Strada Postăvarului, Nr.54 Brașov iar al Asociației RENATUROPA este str. Poienilor nr. 2, Bl. 211B, sc. B, ap. 37, Brașov.

În schimb la adresa din listă este posibil să se afle chiar domiciliul d-lui Rector și al familiei sale. În fine, nu putem să nu remarcăm că, datorită probabil concurenței pe care Editura Universității Transilvania, structură suport foarte utilă și profitabilă comunității academice, o făcea prin componenta de traducere firmei d-lui Rector Abrudan, s-a hotărât ca aceasta să fie închisă acum aproximativ doi ani.

Un alt aspect foarte interesant este asocierea d-lui rector Abrudan, din perioada când era Decan al facultății de Silvicultură cu dl. Gabriel Rozorea, Directorul Regiei Pădurilor RPL Piatra Craiului – Zărnești și fost director al DS Brașov, respectiv dl. Abrudan era membru în CA acestei RPL, cu un venit de 6500/an iar, în „contrapartidă”, soția d-lui Rozorea, Florina Rozorea era angajată la firma soților Abrudan, ECOS CONSULTING SRL.

Cei doi au beneficiat încă din 2005 de sprijinul concret al conducerii Primăriei Brașov, fiind incluși în echipa de elaborare a Planului Local de Dezvoltare Durabilă a mun. Brașov – 2005, deși dl. Abrudan nu avea nicio competență în poziția de coordonator la secțiunea: Protecția mediului și Turism! Această nominalizare într-un proiect de o asemenea anvergură denotă faptul că încă de atunci dl. Abrudan era „preferat” și în consecință „promovat” pentru funcția de Rector. Dealtfel dl. Abrudan a candidat pentru această funcție, prima dată în anul 2008, dar s-a retras după ce a fost prins că și-a însușit un plan managerial prin plagiat! Tot stranie este și decizia d-lui Abrudan să deființeze tipografia universității deși aceasta nu înregistra pierderi ci avea mereu comenzi.

Probabil pentru ca multe comenzi mai ales de pe proiecte să meargă spre propria firmă ori spre firme prietene. Rectorul Ioan Vasile Abrudan și prietenul său Prodecanul de la Silvicultură (fost director ICAS) Ovidiu Ionescu ,,l-au uns” conferențiar pe Șeful RNP Romsilva Adam Crăciunescu (actualmente demisionat) într-un concurs din 2014. Mai mult, dl. Abrudan împreună cu fostul  Președinte al CCI a Romaniei, M. Vlasov l-au promovat puternic pe Adam Crăciunescu (cercetat de DNA din 2014).

Un alt prieten foarte bun al d-lui Rector Abrudan este același … ing. Gabriel Rozorea, fost director al Direcției Silvice Brașov și actual co-acționar împreună cu ing. Adrian Apostu și cu Arpad Sarkany, proprietarul fondului privat de vânătoare ABIES HUNTING, despre care sunt multe informații de presă interesante! Cei trei acționari au pus-o de o firmă numită  HCR din Sfântu Gheorghe. Ciudat este și faptul că dl. Adrian Apostu este asociat la nu mai puțin de trei Fonduri private de vânătoare printre care și Asociația de Vânătoare Harghita-Sud, cu sediul tot la … Sfântu Gheorghe.

Edificatoare este și declarația de avere și interese ale d-lui Apostu, prieten și coleg și cu conferențiarul Ovidiu Ionescu, pentru toți aceștia neexistând noțiunea de conflict de interese, dar în schimb stau foarte bine la capitolul terenuri intravilane, case și cabane ori conturi în diverse bănci și diverse monede! Se pare că prin proiectul Dino Parc din Râșnov, sub scutul primarului de la Râșnov Adrian Veștea (actualmente propus pentru funcția de Președinte al CJ Brașov la alegerile locale), s-au spălat/fraudat sume  consderabile, ținând cont că vorbim de 5 milioane de euro – bani europeni, care practic au sponsorizat o afacere privată! Ciudat este și faptul că acest parc de distracții a fost deschis abia anul trecut, în 12.06.2015.

Mai mult, prin hotărâri de consilii locale ale localităților din jud. Brașov, acolo unde sunt arondate Direcțiile Silvice conduse de domnii Apostu Adrian, Rozorea Gabriel (ambii coacționari la Dino Parc), Oltean Viciu Dan (director cu repetiție la RLP Kronstadt), Hermenean Sorin (expert în achiziții publice și în insecte care fac să dispară păduri întregi, în zona Săcele și Piatra Craiului!! (păduri atacate de gândaci) e.t.c s-au dispus (sifonat) sume frumușele și dese pentru  așa-zise investiții în regiile respective.

Documente despre activitatea rectorului Ioan Vasile Abrudan și declarațiile sale de avere – AICI

Un caz de favoritism, dar invers, este cel privind inițierea unui concurs de soluții pentru un parc dendrologic în Brașov (deși acesta exista până să fie retrocedat în mod neclar afaceristului … Marcel Butuza ), concurs în parteneriat RPL Kronstadt RA prin Director Olteanu Viciu și Universitatea Transilvania prin Rector Ioan Vasile Abrudan.

Interesant aici este faptul că dl. Abrudan a fost membru în comisia de concurs pentru ocuparea funcției de director general a d-lui Dan Olteanu Viciu, în 15.09.2015, deși dl. Abrudan ocupă de mulți ani funcția de membru în CA al RPL Kronstadt, conform declarațiilor de avere și interese. Mai mult, în cadrul aceleiași comisii de concurs, pe post de ,,expert cooptat în domeniul resurselor umane” este chiar … d-na Prorector responsabilă cu cercetarea, Carmen Buzea de la Facultatea de Sociologie și Comunicare (care deține o firmă de resurse umane care lucrează pentru colegul său Claudiu Coman, Președintele Consiliului Județean Brașov, în cooperare cu colega conf. Gabriela Dima, soția lui Doru Dima, prietenul primarului George Scripcaru, patronul Dima Consulting Group – abonat la bugetul local)!

Tot în cadrul aceleiași comisii o regăsim pe d-na Souca Georgeta (inspector în cadrul Primăriei Brașov care deține, la fel ca dl. Abrudan, suprafețe/imobile în zona Ocolului Silvic Săcele – care aparține RPL Kronstadt RA). Ciudat este că, dl. Dan Olteanu Viciu era director al RLP Kronstadt și în 2009, conform punctului 37, HCL Brașov din 25 mai 2009, dar, în mod misterios, participă ca unic candidat la concurs pe … același post, în septembrie 2015, în formula/comisia arătată anterior! Se pare că un mare tun (RLP Kronstadt este a Primăriei Brașov) a fost dat în 2011-2012 pe proiectul Accesibilizarea fondului forestier proprietate publică a municipiului braşov prin construirea de drumuri noi şi reabilitare de drumuri forestiere existente din cadrul măsurii M 125b, proiect în valoare de peste 8 milioane de lei!

Ioan Vasile Abrudan și RPL Kronsdat – AICI

Dacă tot am amintit despre troika silvico-vânătorească Abrudan-Crăciunescu-Ionescu, ar fi interesant să intrăm puțin în intimitatea acestei relații:

,,ÎMPĂRATUL” – directorul general ROMSILVA  – Adam Crăciunescu este demult în vizorul DNA. Pentru multe hoții. Jos sunt niște linkuri cu povestea. Ce e însă interesant e faptul că pe forumul  primului link, cineva foarte cunoscător a dat cu lux de amănunte niște informații care îi privesc direct pe Rectorul “Silvic” Ioan Vasile Abrudan și pe prietenul său Prodecanul de la Silvicultură (fost director ICAS) Ovidiu Ionescu! Cei doi l-au uns conferențiar pe sus-numitul Adam Crăciunescu într-un concurs din 2014. Vezi forum, mai mult aici.

În materialul din linkul de mai sus se observă de la sine cardașia dintre Adam Crăciunescu și ai nostri ca brazii de la Brașov! Evenimentul datează de Miercuri, 05 Septembrie 2012 09:49.

Doamnelor și Domnilor! Urmeaza bomboana de pe colivă:

În penultima știre din newsletterul celor de la Universitatea Transilvania Brașov se referă la tehnologiile GIS pentru silvicultura româneasca, de urmărit (ce cinism!!!!) inventarierea și controlul pădurii. Bineînțeles, invitatul special al rectorului Abrudan este acest Adam Crăciunescu. Știrea e din martie 2015, când acest Crăciunescu era deja urmărit în dosarul cu Hrebenciuc, Adam &Co.

Invitație Adam Crăciunescu – AICI

În următorul link se observă cum se face rokada la nivel înalt (în 2003 sub regimul Năstase) unde ii întâlnim din nou pe protagoniștii Adam Crăciunescu și prietenul sau profesorul univ. brașovean Ovidiu Ionescu (sub mantia fostului Mare Maestru Eugen Ovidiu Chirovici). Ministrul agriculturii era nimeni altul decât actualul învinuit in lotul Hrebe-Adam-Adam, Ilie Sarbu!

În fine,  conf.dr. Ovidiu Ionescu voia să împuşte zimbrii în ţarcuri (adică să execute bietele animale) scria Evenimentul Zilei din 02 februarie 2014. Și în sensul ăsta, în același articol, ,,Împăratul „Adam Crăciunescu spune că, citez:  „Carnea de zimbru are calităţi deosebite…”. Oare de unde știe?

Nici gustul caprei negre (în care dl. Ionescu are doctoratul, cel de 10…ani) nu îi displace marelui staroste al vânătorilor:

No comment!!!

Mai multe detalii în documentele prezentate – AICI

În condițiile în care la sfârșitul lunii octombrie au existat descinderi ale DNA la sediul OCPI Brașov poate că nu ar fi lipsit de interes să se cerceteze și unele posibile afaceri cu terenuri din patrimoniul universității Transilvania. Sunt unele zvonuri cum că s-au vândut/înstrăinat terenuri din zona Satului de vacanță – Noua, unde universitatea deține unele terenuri în proprietate. Tot la nivel de zvon se pare că există și un amestec al Primăriei Brașov în aceste tranzacții finalizate cu intrarea acestor terenuri în proprietate privată. Alte posibile probleme par să fie în legătură cu o Hotărâre de Senat care dezbate și trece prin ,,mașinăria de vot specifică” o serie de puncte referitoare la afaceri imobiliare cu terenuri ale universității.

Atunci când Prefectura Brașov s-a sesizat în legătură cu posibile nereguli imobiliare, conducerea universității a găsit de cuviință să se acopere de votul senatorilor în sensul demarării unei acțiuni penale împotriva unei judecătoare din cadrul Judecătoriei Brașov. Spre exemplu HS nr. 18 din 23.05.2013:   2.6 Propunerea Consiliului de Administraţie privind acordarea de măsuri reparatorii prin echivalent pentru suprafaţa de teren de 6876 mp. aferent nr. topo. 6088/2/2                    (1630,80 mp.) şi nr. topo. 6031/b/2/2 (5245,20 mp.) inscrişi in CF nr. 22687  Braşov şi emiterea unei decizii de respingere a cererii de restituire in natură a imobilului – teren avand in vedere gradul de ocupare cu construcţiile Universităţii  – cămin studenţesc, teren de sport, parţial Corp C şi reţele de utilităţi subterane ce deservesc intregul Complex Studenţesc Colina Universităţii, inclusiv drum acces  intern

Mai multe detalii în domcumetele prezentate – AICI

Afaceri dubioase – Roxana Mânzatu de la PSD 

roxana_manazatuCum oare, de ani de zile, la Brașov, dispar fără urmă sume foarte mari de bani în general europeni, nu este de mirare. Atâta vreme cât, la șefia ANRMAP (acum demisă de prim-ministrul Cioloș) era Roxana Mânzatu – PSD, care a mai ocupat și funcția de consilier în Ministerul Integrării Europene între 2004-2006 și cea de subprefect al Brașovului și consilier județean între 2004-2009 (protejata fostului ministru PSD și tătuc al Brașovului, Constantin Niță).

Acesta este căsătorită cu … Cătălin Mânzatu, director executiv Direcţia Regională Vamală Braşov. Foarte interesantă este și crearea Asociației de Dezvoltare Durabilă Curbura Carpaților în anul 2009 la Întorsura Buzăului, unde d-na Roxana Mânzatu este ,,reprezentant al societății civile” dar în realitate ocupa deja funcția de Subprefect al Brașovului. Tot în perioada 2009-2011, d-na Mânzatu era și mare ,,expertă”/Director la firma SC EUROKORONA SRL, dar a preferat să nu reprezinte această firmă în Asociația Curbura Carpaților (firma a fost reprezentată de către d-na Luciana Cristea).

Interesant este că, tot în această Asociație intră și domnul Ion Pleșoiu reprezentant al firmei SC IOVIDIA BUILDING SRL. Cine este acest domn Pleșoiu?   În anul 2006 îl găsim în boardul Camerei de Comerț și Industrie Brașov, ca administrator al SC IOVIDIA COM SRL, firmă premiată în 2013 de Universitatea Transilvania la Conferința CiBV 2013, unde director este soția sa Pleșoiu Diana Maria. Foarte interesant este că dl. Pleșoiu are și al doilea nume, de acoperire: Racoviță! Astfel îl regăsim, în postura de iubitor al … Zonelor Libere (Nu o spun întâmplător!) din Giurgiu!

 Acest domn cu numele complet Racoviță Pleșoiu Ion Marian, se dă uneori drept … Racoviță Marian (complet alt om)! Astfel ,,costumat” îl găsim în funcția de ȘEF SERVICIU  în cadrul ANRMAP (sau mai nou ANAP) având ca atribuție: VERIFICAREA REGIUNII CENTRU, adică și județul Brașov!!! Probabil că încă din anul 2009 ,,i-a căzut cu tronc” d-na Mânzatu, profesional desigur, astfel încât nu s-a lăsat până nu a ,,văzut-o” instalată pe rând la Ministerul Integrării Europene și apoi chiar la ANRMAP!!! Vorbeam mai sus de ,,Zone libere”.

Decanul Brătucu Gabriel, cosilierul primarului George Scripcaru

gabriel-bratucuAșa ar putea fi supranumite Parcurile Industriale, cum este cel de la Prejmer, lângă Brașov, acolo unde operează firma spaniolă SC Graells & Lonch sub ochiul vigilant alF. Nu ne surprinde că această firmă apare și ea în consorțiul Asociația Curbura Carpaților, din 2009. Iată un scurt istoric al tripletei de încredere Brătucu-Mânzatu-Pleșoiu atât de benefică pentru interesele politico-universitare din Brașov. 

Mai multe documente despre tripleta Brătucu-Mânzatu-Pleșoiu – AICI

O mare problemă o ridică multe dintre contractele de achiziție/prestări servicii încheiate de Universitatea Transilvania în perioada 2012-2015. În cadrul acestora nu apar, spre exemplu, o serie de licitații desfășurate pe proiecte POSDRU, PNII și POSCCE. La contractul nr. 12569/24.08.2012 încheiat cu SC CIC SRL din Săcele Brașov, izbește valoarea foarte mare a prețului: 1.500.000 lei pentru niște amenajări funcționale specifice a unor laboratoare de la Institutul CDI PRO-DD al universității, care au necesitat doar 8 săptămâni! Contractul nr. 16795/30.10.2012 este încheiat cu celebra firmă locală COMPREST SA (Butuza), pentru servicii de curățenie.

Surprind prețurile mari pentru aceste servicii și faptul că nu există nicio diferență de preț între serviciul de ridicare zilnică a deșeurilor și serviciul de ridicare a acelorași tipuri de deșeuri de 2 ori pe săptămână. Prețul total este de 660.000 lei/an deși nu este clar cum s-a calculat necesarul conform mc de deșeuri. Foarte neclar este și contractul nr. 8385/28.06.2013 încheiat cu SC CASIDO SRL din Brăila (firmă foarte controversată), pentru niște lucrări de amenajări pentru punerea în funcțiune spații de învățământ. Nu se specifică nici în ce au constat aceste ,,amenajări” nici despre câte și care spații de învățământ este vorba. Prețul însă nu este unul mic (360.000 lei) pentru o durată de execuție de … 60 zile. A se vedea (AICI) și (AICI).

Controversat este și contractul încheiat cu firma SC PROJECT Z SRL din Sat 1 Decembrie, din Ilfov, firmă de asemenea abonată la contracte cu statul și generatoare de probleme oriunde în țară. Respectivul contract are ca obiectiv Lucrări de amenajare (sintagmă des utilizată de universitate, cu o plajă largă de acoperire)  Sala Consiliu de Administrație/Senat.

Prețul este unul destul de mare, aprox. 300.000 lei, pentru o singură sală și pentru timpul alocat, de 30 zile!  Ciudat în acest context este faptul că, pentru aceeași locație (și pentru cabinet rector, prorectori și cel al președintelui de Senat) au fost achiziționate piese de mobilier, care împreună cu alte materiale de interior au fost schimbate de mai multe ori, probabil neridicându-se la nivelul pretențiilor conducerii.

Această risipă a banilor publici și proprii nu este prinsă în nicio documentație și nu a fost subiectul vreunei licitații ori altei proceduri de achiziționare.

Un alt contract neclar (singurul de tip acord-cadru) este cel încheiat cu SC TETKRON SRL, nr. 12651/18.09.2013. Este firma locală de termoficare, societate angrenată în interminabile scandaluri de corupție! (În 2015 aici au descins procurorii DNA și au găsit mari probleme, urmând rapid arestări printer care și primarul George Scripcaru!). Dincolo de prețul foarte mare de 5.027.912 lei + TVA, se pare că sub acest tip de contract s-au ,,pierdut” sume de bani demne de a fi cercetate. Dealtfel, în universitatea Transilvania nu a existat niciodată un audit extern veritabil, decât prin oameni agreați de conducere!

O altă firmă abonată la contracte cu statul este SC MORANI IMPEX SRL cu sediul în Zărnești (aparținând, indirect, politicianului fost PDL, fost Forța Civică, D.I. Puchianu, fost deputat între 2004-2008, fost consilier județean și cândva pădurar la Ocolul Silvic Brașov) cu care s-a încheiat contractul nr. 12657/18.09.2013 pentru lucrări drumuri și parcare institutul ICDT. Durata, 2 luni. Prețul, 174.652 lei. Firma este una celebră, având activități de profil foarte agresive și o politică de cooperare ,,dezinteresată” cu administrația locală. Dl. Puchianu, prieten al primarului Scripcaru, este și patronul afacerii ,,Paradisul acvatic”, loc de întâlnire a multor politicieni/oficiali locali, pentru discuții relaxate. Interesant este și acest material redactat în gsp.ro. În consorțiul de construire a patinoarului olimpic apare și Vectra, firma lui Marcel Butuza.

În afara acestor chestiuni semnalate, sunt și multe alte achiziții de echipamente, lucrări și servicii care nu sunt trecute prin procedurile legale, nu sunt afișate public ori sunt temeri că au suferit ulterior modificări în documentație. De asemenea sunt multe contestații care au reclamat caiete de sarcini create cu dedicație. De asemenea un număr suspect de mare de atribuiri directe în detrimentul licitațiilor și trecerii prin SEAP. Există destule aciziții (în special de servicii) care nici nu se regăsesc în actele Biroului de achiziții (de exemplu organizarea de excursii ,,motivaționale”, de 2 ori pe an în Italia, Austria e.t.c pentru grupuri de 40-60 de persoane, cadre didactice și studenți).

După scandalul din feb. 2015 de la cantina universității, când cei de la OPC Brașov au avut ,,obrăznicia” să descopere produse expirate date spre consum studenților, conducerea universității Transilvania a hotărât să nu mai tolereze intrarea presei în locațiile universității, decât cu aprobare și doar însoțiți, în locuri special amenajate. (info)

Hotorârea Senatului

O altă afacere foarte neclară se referă la contracte de închiriere/comodat dubioase cu o firmă care deține la subsolul clădirii Rectoratului universității Transilvania un PUB (Formula PUB) – SC District SRL, care prezintă, pe lîngă o slabă siguranță pentru clienți (dintre care mulți studenți sau cadre didactice) din punct de vedere a protecției la incendii/cutremure având un acces foarte dificil, nici garanții privind corectitudinea derulării plăților în trezoreria universității.

Mai mult, printr-o hotărâre a Senatului s-a legiferat, sfidând Legea educației, ca studenții Facultății de Mecanică să-și desfășoare laboratoare de practică la un așa-zis simulator de formula 1, dar într-un mediu total nepotrivit, în care se comercializează băuturi alcoolice. Probabil, privită ca o afacere pentru unii factori decizionali de la nivelul universității, este profitabil ca studenții/profesorii să cheltuiască bani în acest local iar sume datorate (restante cu anii) să fie scutite prin parteneriatul pentru folosirea așa-numitului simulator de către studenți.

Hotărâre Senat U.T. Brașov – AICI

Dealtfel, cazul de mai sus este unul destul de izolat, conducerile universității și prietenii lor din administrație-afaceri-politică locală, nedorind să se facă valuri. În acest sens, sistemul a fost pregătit în 2012 să fie foarte eficient pentru evenimente neprevăzute. Au fost cooptați și motivați oameni din interior și exterior (cei din exterior au fost asimilați colaboratori la catedre – fapt îmbrățișat repede de aceștia pentru că dă bine în cv-uri), din diferite poziții strategice și decizionale: administrație locală, justiție, ministerul de interne, mediu de afaceri, armată, politică și mass media locală e.t.c.

…Și ar mai fi mult mai multe probleme și activități dincolo de orice minim de legalitate ori etică. Sunt multe alte ,,combinații” (vezi și ultimul scandal cu universitarii care au girat/elaborat lucrări pentru pușcăriași – universitatea Transilvania ocupând un binemeritat loc 4) care se fac sub umbra universității, paravan excelent pentru că  acest tip de instituție este singura care se bucură de un regim special, anume de AUTONOMIE … un fel de Zonă liberă de taxe – paradis fiscal, în traducere liberă.

Iar dacă autonomia universitară este stipulată în Constituție, este normal, în opinia unor universitari, ca aceste instituții să fie veritabile forme de ,,stat în stat”. Adică, un grup de interese local/regional/național piratează o astfel de instituție, impun reguli proprii și proprii oameni în posturile cheie, deschid linile de colaborare cu ,,băieții deștepți” din administrație și zona de business și ,,inventează” lucrări și necesar de servicii, trag bani europeni sau din bugetul de cercetare pentru firmele proprii sau prietene, se insinuează în toate domeniile prin atragerea celor în funcții în instituțiile locale, la catedră, în postura de cadre asociate (un pseudo win-win, pentru că plata cu ora este un truc prin care, unii titulari care cedeaza aceste ore nedorite încasează diferența dintre poziția postului- de asistent/lector-și cea a lor, de profesor!).

Încet și sigur, uneori, eponenți ai acestor veritabile structuri mafiote, reușesc să ajungă consilieri locali/județeni, primari, parlamentari, miniștri e.t.c. Iar în aceste condiții sistemul se dezvoltă și mai mult ducând la pervertirea succesivă a actualei și viitoarelor generații de tineri și la cronicizarea unei democrații de operetă.

După câte am înțeles de la oameni din interiorul Universității, Primăriei, Agenției de mediu e.t.c. se practică pentru ,,vorbăreți” metode similare, de amenințare voalată, marginalizare, excludere, fabricare de rezultate slabe, influențare, cumpărare a liniștii, șantaj, linșaj mediatic e.t.c.

Și când ne gândim că vechiul Rector, Ioan Vasile Abrudan, lăsat singur candidat la șefia universității, a fost ales din nou Rector, pentru încă 4 ani. Împreună cu noua sa echipă veche de conducere !” – Grupul de Nealiniere Brașov

Corupția distruge vise, distruge tinerii care au un viitor în față. Acest fenomen are efecte foarte grave asupra sistemului de învățământ românesc.

Mii de tineri pleacă anual la studii sau să profeseze în străinătate, pentru că în țara lor nu au loc din cauza acestor oameni profund corupți. Considerăm că datele prezentate de studenții brașoveni, reprezintă date și indicii clare ce pot constitui un dosar la Direcția Națională Anticorupție. 

loading...

8 thoughts on “Studenții demască mafia din cadrul Universității Transilvania Brașov! O anchetă cât un dosar la DNA

 1. Si mai sunt,un alt nume de urmărit este cel a lui Mihai Ulea.

 2. Mafioti toti!!! Jos mafia din universitate!!! Fura bani si terorizeaza studenti!!!

 3. Greseala cea mai mare s-a facut atunci cand s-a dat liber la infiintarea de noi facultati publice pe toate drumurile. Daca nu se infiintau (la ce trebuia spre exemplu Fac. de Drept, de Litere, Medicina sau Muzica la Bv?)nu se ajungea aici, ca banii publici sa fie risipiti in halul asta.

 4. Poate il Treceti si pe LUCA MIHAI ALEXANDRU care daca vrei sa treci examenul trebuie sa-i cumperi cartea!!!

 5. Am gasit chestia asta tare pe net! E despre unul din cei despre care se face vorbire in articol. E acelasi personaj care candideaza pentru un nou mandat de Presedinte de Senat la univ Transilvania – Emil Stoica!

  doru clinciu spune:
  26/10/2015 la 11:24
  O declarație a președintelui FSN Brașov, actorul Gheorghe Mihăilă Gridănușu apărută în evz.ro din 23 iunie 2010 : ”A fost ceva ridicol! Inițial, ne ceruseră de la București să umplem un tren cu 12 vagoane. Până la urmă abia reușisem să adunăm 50-60 de persoane. Am plecat în două vagoane atașate la o cursă regulată. În Piața Victoriei, pe 13 noaptea, a venit Stoica la mine să facă prezența. Când am auzit că la Universitate bat oamenii ca turbații, am decis să plecăm acasă. Nu pot da vina pe Stoica, că e băiat deștept, dar atunci suferea de comunism. Am fost păcăliți de Iliescu. A fost ceva trist, lamentabil și ridicol. Am fost păcăliți, ne-a manipulat Iliescu. Așa eram atunci, sufeream de comunism.”
  Mai târziu aveam să aflu de la un vecin al deputatului FSN Emil Stoica, asistent universitar și, după cum se vehicula atunci, ofițer de securitate sub acoperire, că a participat la mineriadă îmbrăcat în miner și ca să arate că atunci a ieșit din șut se dăduse cu funingine! Îi ceruse lui Gridănușu si 2 vagoane cu muncitori din Brașov de aceea era atât de revoltat când a văzut doar câțiva. De altfel, eu însumi am avut o altercație cu Emil Stoica, imediat după evenimentele din dec. ”89, într-o înscenare pusă la cale de acest individ împreună cu un altul care lucra la administrația ziarului unde eram redactor.
  Știm cu toții că fiecare județ își adusese, la cererea lui Iliescu, ”oamenii de bine” pentru a înăbuși mișcarea de la Universitate. Probele sunt o sumedenie, clare, la lumina zilei. Ce probe mai trebuie aduse ca acest bolșevic nemernic să fie condamnat pentru crime aduse împotriva umanității?
  Extras de pe
  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/un-mesaj-pentru-ion-iliescu-timpul-crimei-si-timpul-pedepsei/

 6. Felicitari pentru articol! Sunt student al acestei facultati si recunosc ca prea putine din aceste lucruri imi erau cunoscute, cu toate ca am observat clar anumite nereguli, in special la nivelul profesorilor. Pacat ca traim intr-o tara prea corupta, in frunte cu sistemul de invatamant, putred, demoralizator si distrugator de vise si de viitor (sa te citez). Cel mai nasol e faptul ca nimic nu se va schimba, toti dorm, toti tac si toti se complac in situatia asta. Nu e de mirare ca Romania are din ce in ce mai putin romani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *