STS a dezvoltat un soft care depistează instant votul multiplu

vot

Astăzi a început campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie, iar autorităţile promit că nu va mai exista fraudă la acest scrutin. În premieră, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus bazele unui soft special pentru scrutinul din 5 iunie. Programul va arăta imediat dacă se încearcă un vot multiplu. Are nevoie de internet ca să funcţioneze, dar în unele zone din ţară, conectarea este imposibilă.

Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale: Există 24 de secţii la care mecanismele automate definite în aplicaţii nu vor funcţiona. Datele de acolo vor fi comunicate prin intermediul unor sisteme de voce. Este vorba de localităţi foarte izolate, cătune, unde numărul de alegători este între cinci şi câteva zeci.

În rest, nu va exista secţie fără acoperire de date, asigură STS.

La intrarea în secţia de vot, fiecare alegător va fi întâmpinat de un operator de calculator. El are o tabletă, pe care este instalat un softul special creat pentru alegeri. Prin scanarea codului numeric personal, se vor evidenţia informaţii preţioase. De exemplu, vom şti dacă alegătorul are drept de vot, sau, mai important, dacă a votat în altă parte. Aşa spune Autoritatea Electorală Permanentă, nu se mai pot frauda alegerile.

Iar acestea nu sunt singurele beneficii ale programului.

Datorită acestui soft, timpul petrecut în secţia de votare se va reduce cu 30 de procente. Ba mai mult, programul permite înregistrarea instantanee a prezenţei la urne.

Autoritatea Electorală Permanentă organizează întâlniri cu operatorii de calculator, pentru instruire. Iar Serviciul de Telecomunicaţii promite că în ziua alegerilor va fi internet şi în vârf de munte.

„Insfrastructura este pentru organizarea alegerilor, ceea ce facem noi acum. Nu este pentru viitor, pentru turismul din zonă”, spune Marian Muhuleţ, vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.

Românii sunt chemaţi la urne în 5 iunie, ca să-şi aleagă primarii, consilierii locali şi judeţeni. Secţiile de vot se vor deschide la ora 07:00 şi vor fi închise la ora 21:00.   

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *