Ultimele Știri

Strigoi descoperiţi în nord-vestul Poloniei

Cercetătorii au descoperit în Polonia un cimitir în care erau înmormântaţi strigoii, prin intermediul unor practici rituale realizate de către comunitate.

Excavările din nord-vestul Poloniei au relevat şase morminte neobişnuite, cu rămăşiţe scheletice datând din secolele XVII şi XVIII. În cursul cercetărilor, arheologii, dar şi alţi oameni de ştiinţă, care au exhumat rămășițele scheletice medievale ale persoanelor din mai multe cimitire din Europa, au recunoscut imediat persoanele care au fost considerate a fi potențiali „vampiri , saustrigoi . Cercetătorii au fost uimiţi să vadă că strigoii erau înhumaţi  printre sute de alte morminte normale.

„În folclorul polonez, sufletul și trupul sunt entități distincte care se separă la moartea unei persoane. Majoritatea sufletelor sunt inofensive, şi pot părăsi corpul pentru a continua să trăiească pe pământ timp de 40 de zile. Cu toate acestea, o mică parte din aceste suflete au fost văzute ca pe o ameninţare directă la viaţă, prezentând riscul de a deveni strigoi, în special cei care au fost maraginalizaţi de societate pentru că aveau un aspect neobişnuit, se năşteau în afara căsătoriei, mureau nebotezaţi, ori practicau vrăjitoria”, a declarat arheologul Lesley A. Gregoricka de la Universitatea din Alabama de Sud .

Strigoi

După studiile  efecuate de către echipa de arheologi, strigoii descoperiţi în cimitir nu erau imigranţi, ci aparţineau comunităţii locale.

„Ei, probabil au fost excluşi de societatea respectivă pentru că sufereau de holeră, o boală care ucide rapid şi nu lasă semne pe corp. De aceea comunitatea era tentată să creadă că sunt vampiri sau strigoi”, a mai adăugat Gregoricka.

Caracteristicile specifice asociate cu rămăşiţele scheletice din cadrul mormintelor neobişnuite descoperite de-a lungul timpului, precum  seceri plasate peste organe, pietre mari, plasate pe gât sau în bărbie, bare  din fier  introduse prin zona pieptului, sau cărămizi introduse în cavitatea bucală, erau identice şi în acest caz. Acestea sunt considerate ca fiind indicatori ai practicilor funerare apotropaice, destinante împotriva duhurilor rele, prin care  strigoii primeau tratamente corporale menite să-i împiedice să se întoarcă la viață şi să bântuie, să ucidă ori să îi mănânce pe cei vii. Doar o parte a mormintelor din Europa au prezentat aceste caracteristici, însă practica este o reflectare a unei varietăți de credințe culturale sau religioase care au inspirat sau dat naştere  unor concepţii mai moderne, având ca punct de  plecare literatura și mass-media, cu privire la Dracula și vampiri în genul horror, oferind astfel o sursă de divertisment pentru generații.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*