Ultimele Știri

Streinu-Cercel, despre cum pot fi reduse infecțiile din spitale: ” Apa şi săpunul sunt sfinte. Nu este nimic nou sub soare”

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”, că infecțiile pot fi reduse prin simpla folosire a apei și săpunului, menționând că în privința aceasta ”nu este nimic nou sub soare”.

Streinu-Cercel a afirmat că, pentru a preveni infecțiile din spitale este nevoie de o minimă igienă care să cuprindă apa și săpunul, acestea fiind ”sfinte”.

„Infecţiile sunt peste tot, apar peste tot, în comunitate, în special, mai mult de trei sferturi. Se dezvoltă, în afara spitalului, iar oamenii vin la spital pentru a se trata. Un sfert se dezvoltă aici (în unitatea medicală – n.r.). (…) Dezinfecţiile au fost întotdeauna foarte importante, dar în spital avem o serie de mecanisme de a preveni aceste infecţii, care ar putea să se dezvolte. Primul lucru la care trebuie să ne referim este legat de condiţiile de igienă. Este prima măsură. Apa şi săpunul sunt sfinte. Utilizarea lor corespunzătoare scoate din circulaţie mai mult de 50 % din infecţiile potenţial transmise pentru că unul dintre vehicule este mâna, care este contaminată. Am pus mâna pe un obiect care are germeni şi apoi pe un alt obiect şi de acolo vine un aparţinător, ia o lingură şi o dă pacientului să se alimenteze. Deci, nu este nimic nou sub soare. Cert e că trebuie să ne readaptăm la condiţiile actuale, unde igiena intraspitalicească trebuie să fie la linie”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, la finalul unui seminar pe teme privind infecţiile asociate îngrijirilor medicale, desfăşurat la Piteşti.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a vorbit și despre cazul bebelușilor din Argeş, diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic, arătând că n-au fost respectate cu stricteţe regulile simple de igienă, ducând la contaminarea cu E-coli, conform Mediafax.

„Cauza deceselor bebeluşilor este cunoscută: E-coli. Modalitatea în care acest germen se poate transmite este curcuitul fecal. Atât timp cât nu se respectă, peste tot în lume, nu doar în România, regulile stricte de igienă, există riscul să apară. Aţi văzut că în Germania au fost cazuri la adulţi, care au contactat E-coli din produse importate dintr-o ţară mediteraneană. Astfel de episoade pot să apară oricând şi oriunde, oricât ne-am spăla „, a afirmat Streinu-Cercel.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*