Stoltenberg: Rusia încearcă să creeze o ‘zonă de influență prin mijloace militare’

  • Adelina Mitrache
  • 16 iunie 2016
  • Externe
jens stoltenberg NATO

Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a estimat joi, într-un interviu acordat cotidianului german Bild, că Rusia încearcă să creeze ‘o zonă de influență prin mijloace militare’, informează AFP.

‘Rusia încearcă să creeze o zonă de influență prin mijloace militare. Cu încălcarea dreptului internațional, Moscova a anexat Crimeea și îi susține pe separatiștii din estul Ucrainei. Observăm, de asemenea, o militarizare masivă a frontierelor NATO: în regiunea arctică, în regiunea baltică, în Marea Neagră și până la Marea Mediterană’, a subliniat Stoltenberg.

‘Avem cunoștință despre manevre importante, agresive și neanunțate dinspre partea rusă și trebuie să reacționăm la aceasta’, a adăugat el, în contextul în care NATO a anunțat luni că va desfășura patru batalioane în țările baltice și în Polonia.

‘Ceea ce facem noi are un caracter defensiv; nu dorim să provocăm un conflict, noi încercăm să-l evităm’, a explicat secretarul general al NATO, care a estimat că ‘staționarea trupelor în est constituie un răspuns adaptat la acțiunile agresive ale Rusiei’.

Îngrijorate de criza ucraineană și de potențialul militar în creștere al Rusiei la frontierele lor, fostele țări din blocul sovietic care au aderat la NATO după încheierea ‘războiului rece’ îi cer Alianței Nord-Atlantice să-și suplimenteze prezența militară pe teritoriul lor, pentru a descuraja orice intenție de atac din partea Moscovei.

În acest context, miniștrii apărării ai țărilor membre ale NATO, reuniți marți și miercuri la Bruxelles, și-au dat acordul pentru desfășurarea a patru batalioane a câte 800-1.000 de oameni fiecare, pe bază de rotație, în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, cu trei săptămâni înaintea Summitului de la Varșovia din 8-9 iulie, care ar urma să confirme înăsprirea liniei adoptate de NATO față de Rusia.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *