„Acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei. (..) Tehnic, este imposibil ca acest sistem să doboare rachete balistice ruseşti. Am fost foarte transparenţi faţă de români privind acest sistem. Nu văd niciun motiv să se intensifice tensiunile, iar ameninţările Rusiei sunt nejustificate şi iresponsabile. Ruşii ştiu că acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va avea, joi, întâlniri şi cu premierul Dacian Cioloş şi cu miniştrii Lazăr Comănescu şi Mihnea Motoc şi va participa la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu.

Scutul antirachetă de la Deveselu, început în 2013 şi finalizat anul trecut, în urma unei investiţii de aproximativ 800 de milioane de dolari, va fi operaţionalizat joi, la cinci ani de la finalizarea negocierilor România-SUA.

La ceremonia de certificare operaţională a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu vor lua parte secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului Apărării din SUA, Robert Work, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc.