Știință la un nou nivel! Roboţii, capabili să simtă durerea

Roboții vor fi, în curând, capabili să simtă durerea, conform lui Johannes Kuehn, de la Universitatea Leibniz din Hanovra (Germania) şi colegului său Sami Haddadin. Aceștia dezvoltă un sistem pe care-l numesc „sistem nervos artificial robotic”.

Sensibilitatea roboţilor la durere îi ajută la dezvoltare şi anume să fie mai precauţi în raport cu ei şi în raport cu oamenii alături de care lucrează, susțin cercetătorii din spatele acestui proiect.

„Durerea este un sistem care ne protejează. Când ne depărtăm de o sursă de durere, acest lucru ne ajută să nu ne rănim”, a declarat un membur al echipei, Johannes Kuehn, de la Universitatea Leibniz din Hanovra (Germania).

Kuehn şi colegul lui Sami Haddadin sunt în curs de dezvoltare a unui sistem pe care-l numesc „sistem nervos artificial robotic”. Aceștia pleacă de la ideea că pentru ca sistemul să funcţioneze, un robot trebuie să fie capabil să identifice sursele senzoriale de durere (cum ar fi o flacără sau un cuţit) şi să-şi dea seama ce trebuie să facă cu privire la această sursă (o acţiune sau un reflex adecvat), conform Descoperă.ro.

Să înveţi un robot este unul dintre cele mai dificile lucruri, dar este fundamental, deoarece acesta îi va face mai inteligenţi. Învăţarea implică încercare şi eroare”, a explicat expertul în robotică Fumiya Iida, de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie).

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *