Ultimele Știri

Ştiaţi că? Vincent van Gogh şi-a tăiat o ureche şi i-a dăruit-o unei prostituate. Cheia misterului stă într-un tablou

vincent van gogh

Van Gogh și-a petrecut copilăria la Haga, după care a plecat în Anglia. Acolo a vrut să devină pastor, la fel ca tatăl său, și, din 1879, a lucrat ca misionar într-o regiune minieră din Belgia. În acest timp a început să schițeze oameni din comunitatea locală și, în 1885, a pictat prima sa operă de succes, ‘Mâncătorii de cartofi’. Paleta lui de atunci conținea tonuri închise.

În martie 1886 artistul s-a mutat la Paris și acolo i-a descoperit pe impresioniștii francezi. A ajuns la Arles unde a colaborat cu pictorul Paul Gauguin. Din cauza nebuniei van Gogh l-a atacat pe Gauguin cu briciul. Gauguin a reușit să fugă, iar van Gogh și-a tăiat în acces urechea. S-a internat la spitalul din Saint-Rémy-de-Provence. Cei doi artişti au convenit de comun acord să menţină un adevărat “pact al tăcerii” cu privire la faptele petrecute. Gauguin urmărea astfel să evite o condamnare penală, iar van Gogh nu dorea să piardă un prieten de renume cu care nu scăpa ocazia să se laude în public.

Pentru că nu era sigur de vindecare, Theo, fratele său, l-a trimis la doctorul Gachet în orașul Auvers-sur-Oise. La 27 iulie van Gogh a ieșit din cameră să picteze pe câmp. Acolo s-a împușcat în piept cu pistolul și a murit peste 2 zile.

Centrul de Artă şi Media din Karlsruhe, Germania, a realizat urechea lui Vincent van Gogh (1853-1890) într-un spital. Ea a fost realizată din celulele unei rude de-a lui Vincent van Gogh, care a donat cartilaj.

Cheia misterului stă în tabloul pictat la scurtă vreme după Crăciunul lui 1888, când pictorul, puternic afectat de o boală psihică, şi-a tăiat urechea. Martin Bailey a studiat la microscop lucrarea ‘Natură moartă cu tabla de desen’.

În tablou se poate vedea un plic, despre care Bailey susţine că este chiar scrisoarea prin care Theo îşi anunţa fratele că se va căsători. Pentru artist acest anunţ era echivalent cu pierderea alocaţiei lunare. În jurul contextului în care van Gogh şi-a pierdut urechea au fost ţesute de-a lungul anilor diverse istorii.

Unii autori au susţinut că boala mintală, care pusese stăpânire pe artist, l-a făcut să îşi taie urechea, alţii cred că pictorul era drogat din cauza plumbului conţinut de culori. Mulţi au pus accesul său de nebunie pe seama despărţirii de prietenul său, Paul Gaugain, dar sunt şi câţiva autori ce susţin că acesta i-ar fi tăiat urechea artistului. În primul rând Gauaguin era un excelent scrimeur, care purta sabie în mod obişnuit. Există de asemenea o corespondenţă între Van Gogh şi fratele său, Theo, corespondenţă în care celebrul pictor declara propriului frate că nu va rupe niciodată ‘pactul tăcerii’  între el şi Gauguin. În ultima scrisoare către Gauguin, Van Gogh scrie: ‘Tu ai păstrat tăcerea, şi eu voi face la fel.’

Conform variantei oficiale a evenimentelor, renumitul artist olandez şi-ar fi tăiat singur urechea cu un brici în urma unei depresii psihice amplificată de un acces de lunatism, în noaptea de 23 decembrie 1888.

Van Gogh a declarat poliţiei că şi-ar fi tăiat singur urechea, după care a învelit-o într-un prosop şi a dăruit-o unei prostituate dintr-un bordel aflat în apropiere.

Cercetătorii germani afirmă ca sunt multe argumente care înclina în privinţa variantei în care Gauguin i-a tăiat urechea.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*