Ultimele Știri

Știați că? O construcţie făcută de chinezi afectează mişcarea de rotaţie a întregii planete

Mega-hidrocentrala de pe fluviul Yangtze

Mega-hidrocentrala de pe fluviul Yangtze din China a înghiţit aproximativ 30 de miliarde de dolari, fiind un proiect gigant prin care chinezii vor să-şi acopere o parte din nevoia de energie electrică. Lăsând la o parte toate beneficiile (centrala este capabilă să genereze peste 22 de mii de megawaţi de energie – cât 15 reactoare nucleare, fără a lăsa în urmă deşeuri radioactive), mulţi specialişti susţin că efectele ar putea fi catastrofale din cauza marimii lacului de acumulare.

Cu toate astea, cât de mult ar trebui să se alarmaze populaţia lumii?

Oamenii de ştiinţă susţin că ridicarea unui volum atât de mare de apă la 175 de metri deasupra nivelului mării afectează mişcarea de rotaţie a Pământului, lucru care ar putea da naştere la mişcări seismice şi alte catastrofe naturale. Totuşi, omenirea nu ar trebui să intre în panică.

Pare oarecum greu de crezut ca o construcţie făcută de om să poată afecta mişcarea de rotaţie a întregii planete, dar totul este adevărat și este datorat fenomenului fizic numit moment de inerţie. Pentru a înţelege principiul trebuie doar să ne aducem aminte cum un patinator artistic îşi apropie braţele de corp pentru a se putea roti mai rapid; practic, cu cât o masă este mai departe de axa de rotaţie a corpului, cu atât viteza de rotire va fi mai mică.

Revenind la date ştiinţifice, mega-hidrocentrala de pe fluviul Yangtze din China a încetinit mişcarea de rotaţie a Pământului, conform cercetătorilor de la NASA, astfel că ziua este mai lungă cu 0,06 microsecunde. De-asemenea, datorită masei uriaşe a lacului de acumulare, Pământul este acum relativ mai plat la Poli şi mai bombat la Ecuator. Tot ca un efect al construcţiei, poziţia polilor s-a deplasat cu doi centimetri.

Deşi efectele sunt complet neglijabile şi omenirea nu are motive să se teamă, probabil ar trebui să ne întrebăm: unde e limita şi când o să ne oprim?

Sursa: viata-libera.ro

Comentarii prin Facebook

10 Comentarii on Știați că? O construcţie făcută de chinezi afectează mişcarea de rotaţie a întregii planete

 1. imbatrinim mai greu …

 2. „…și este datorat fenomenului fizic numit moment de inerţie. Pentru a înţelege principiul trebuie doar …”
  Dar alt principiu, al rotatiei lunii in jurul pamantului, nu este afectat? Sa nu cada in capul unora – Luna.

 3. cred ca va afecteaza voua creierul :)))

 4. Bine ca nu se inclina pamantul sa ne dam cu cracii in sus ca au mutat chinezii intr-o parte mai multa greutate pff…

 5. Sa fim seriosi stiati ca romani sunt caelmai prost vazuti in intreaga lume e asta va afecta tara noastra si dupa planeta planeta sa modificat merge tot mai reu dece pen ca toate greutatile sunt la noi asta e marea priblema

 6. Doroftei Ilie-Tirgu Mures // 5 august 2015 at 12:53 // Răspunde

  da, sunt fenomene create de om in stare sa ne ingrijoreze, dar trebui sa recunoastem ca sunt si multe ineptii !

 7. Sa nu merga NATO cu piciorele in sus si mainile in jos .Frica le este ca China va ea locu .

 8. Deh. Se invarte pamantul invers.Ce treaba au constructile cu viteza de rotatie ale Terrei. Imbatranim mai putin daca ar fi asa. Sa-i lasam pe chinezi acolo unde sant. Ei sant primii din economia mondiala. Au 70% . Restul putori.

 9. eu zic ca, as invidiosi cineva pe chinezi , ca au realizat ceva ce iei nu au putut ]++

 10. Mă întreb cum a fost afectată mişcarea de rotaţie când ‘au ridicat’ Hymalaia.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*