Ultimele Știri

Ştiaţi că? Cel mai vechi crater de impact de pe pământ are o vechime de 3 miliarde de ani

Cel mai vechi crater de impact din lume a fost descoperit în Groenlanda şi are o vechime de 3 miliarde de ani

crater de impact

O echipă de oameni de știință de la Geological Survey of Denmark and Greenland a anunțat descoperirea celui mai vechi crater de impact din lume, avînd o vechime de 3 miliarde de ani. Craterul a fost descoperit de omul de știință Adam Garde, iar la 29 iunie 2012 a intrat în Guinness Book of World Records.

Acesta a fost descoperit în Groenlanda, în apropierea orășelului Maniitsoq, potrivit www.space.com. Oamenii de știință au estimat mărimea craterului la 500 km lățime, fiind format în urma lovirii de către un meteorit a suprafeței Pământului și care ar fi avut o dimensiune de 30 km în diametru.

Adam , în timp ce urmărea hărțile zonei, a observat că aici există, din abundență, nichel și platină. Cercetătorul a văzut în aceasta o simplă, dar extremă explicație: impactul cu un meteorit care conținea aceste metale extrem de valoroase. În 2011, o echipă de cercetare a adunat o serie de mostre care au susținut, ulterior, ipoteza omului de știință. Rezultatele studiului au fost publicate în revista ”Earth and Planetary Science Letters”.

În cei trei miliarde de ani care au trecut de la impact, pământul din zona craterului s-a erodat cu 25 km față de suprafața originală, suportând totodată și acțiunea ghețarilor din zonă. Însă, cu toate acestea, efectele intense ale undei de șoc au pătruns adânc în interiorul Pământului, acestea fiind vizibile și astăzi.

Înaintea acestei descoperiri, Vredefort, situat în Africa de Sud, era considerat ca fiind cel mai vechi crater de pe Pământ, având o vârstă estimată la 2 miliarde de ani și acoperind o suprafață de 300 km. Până în prezent, pe Pământ au fost descoperite aproximativ 180 de cratere de impact, însă oamenii de știință estimează că ar fi mult mai multe.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*