Ultimele Știri

Ştiaţi că? Cel mai scump ziar din lume este un ziar românesc

ziare

Cel mai scump ziar din lume este un ziar românesc. Zimbrulu și Vulturulu , gazetă bisăptămânală politică și literară și primul ziar de orientare unionistă, a apărut pe 3 iulie 1850, la Iași. Un exemplar din 1858, expediat către un destinatar din Galați, a fost achiziționat în anul 2007 de către colecționarul londonez Joseph Hackmey pentru suma de 1.115.000 USD (830.000 euro). Valoarea ridicată a exemplarului este dată și de faptul că acesta are aplicate pe prima pagina opt timbre din cea de a doua emisiune Cap de bour (unele dintre cele mai valoroase timbre din lume). Zimbrulu și Vulturulu a fost un ziar apărut în secolul XIX în Moldova şi a fost primul ziar de orientare unionistă cu preocupări literare, care a introdus foiletonul literar în publicistica românească – Foiletonul Zimbrului.

Celebrul exemplar a fost expediat la data de 11 noiembrie 1858 şi, din coincidenţă, s-a nimerit să fie primul dintr-un teanc de ziare cu destinaţia Galaţi. Pentru că pachetul cântărea foarte mult, pe respectivul exemplar s-au aplicat opt mărci postale Cap de Bour de 5 parale din a doua emisiune din 1858, cu legenda „PORTO GAZETEI”, pe hârtie azurată, obliterate cu ştampilă rotundă „IASSY MOLDOVA”. Este cea mai celebră francatură compusă, deoarece este formată din cinci mărci în staif plus o pereche şi un exemplar izolat. Capul de Bour de 5 parale era un timbru destinat exclusiv expedierii ziarelor prin poştă.

După ce a ajuns la Galaţi, exemplarul francat cu cele opt mărci poştale Cap de Bour a fost vândut unui librar, colecţionar de timbre, dar, după aceea, urmele proprietarilor săi s-au pierdut. Ziarul a revenit în atenţia filateliştilor abia în 1969, când proprietarul său din acel moment l-a expus pentru prima dată în cadrul unei expoziţii mondiale organizate la Sofia, ocazie cu care a şi câştigat Marele Premiu.

Renumitul ziar s-a întors în România în perioada 20 — 27 iunie 2008 când, la Complexul Romexpo, a fost organizată, pentru prima oară în România, Expoziția Filatelică Mondială EFIRO 2008, cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la apariția primelor mărci poștale românești, ”Cap de bour”.

Zimbrulu si Vulturulu ziarPrima emisiune de mărci poștale românești intitulată „Cap de bour” a fost tipărită la 15 iulie 1858, la o distanță de 18 ani față de Marea Britanie care a emis primul timbru din lume la 6 mai 1840. În țara noastră, prima serie de timbre a fost tipărită în Moldova, la Iași la tipografia Atelia Timbrului, în timpul caimacamiei lui Nicolae Vogoride și a intrat in circulație la 22 iulie 1858.

Marca poștală a constituit în Moldova o adevărată revoluție în sistemul de comunicare organizat, poștal, dar și o mișcare politică împotriva suzeranității otomane, care nu agrea, în Țările Române, niciun fel de autonomie instituțională sau economică, cum ar fi moneda proprie, însemnele sau drapelul. Spre deosebire de majoritatea țărilor care emiteau la acea dată mărci poștale cu efigiile conducătorilor aflați în fruntea statelor respective, pentru primele timbre ale Principatului Moldova a fost ales ca simbol capul de bour.

Mărcile din prima emisiune „Cap de bour”, cu valorile nominale de 27, 54, 81 și 108 parale, sunt estimate astăzi între 5.000 și 100.000 de euro, în funcție de calitate, ștampilat sau neștampilat, dacă sunt sau nu aplicate pe scrisoare etc.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*