Ultimele Știri

Ştiaţi că? Cel mai puternic fascicul de laser din lume a fost creat de japonezi

Japonia a creat cel mai puternic fascicul de laser din lume, şi a fost testat

laser LFEX

Folosind o cameră plină de generatoare și lămpi de amplificare, o echipă de ingineri de la Universitatea Osaka din Japonia, susține că a creat cel mai puternic fascicul de laser din lume.

Anul trecut, Universitatea din Osaka a terminat de construit masivul Laser for Fast Ignition Experiments (LFEX). Are peste 100 de metri lungime şi ocupă o camera întreagă la Institute of Laser Engineering. Și nu este vorba despre o cameră de dimensiuni normale, ci vorbim de o fabrică.

Toate aceste echipamente sunt necesare pentru a construi ceea ce echipa de cercetători din Japonia numeşte ca fiind cea mai puternică rază de laser din lume.

Prin transmiterea unui fascicul printr-o serie de lămpi speciale de sticlă, concepute pentru a amplifica energia, LFEX a fost capabil să creeze 2 petawatts de putere. Ceea ce înseamnă două cvadrilioane de wați putere. Pentru comparație, o companie germană a dezvoltat un laser militar capabil să doboare o dronă, în 2013. Acel laser avea nevoie de 50.000 de wați.

Cu toate acestea, această sumă de energie este dificil să se mențină. În acest moment LFEX poate trage pentru o scurtă perioadă de timp, un impuls.

Această scurtă durată înseamnă că laserul necesită surprinzător de puțină energie. În notele echipei, pulsul rulează pe aceeaşi cantitate de jouli necesari pentru a alimenta un cuptor cu microunde timp de câteva secunde. Această energie este apoi trecută prin procesul de amplificare.

Pentru a opera pe un astfel de laser puternic continuu, ar necesita mult mai multă energie. Cel mai probabil, mai multă energie decât este produsă în prezent în întreaga lume.

Deocamdată, echipa este interesată de creșterea intensității fasciculului, mai degrabă, decât de durata acestuia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*