Ultimele Știri

Ştiaţi că? Bancnota românească de 10 bani din 1917 este cea mai mică din lume

Bancnota românească de 10 bani pusă în circulație în 1917 a intrat în World Records Academy ca fiind cea mai mică bacnotă din lume

bacnota 1917

Bancnota românească de 10 bani pusă în circulație în 1917 este cea mai mică bacnotă din lume. Dimensiunile acesteia erau de doar de 2,75 x 3.80 cm.Bancnota de 10 bani emisă  la începutul anului 1917 de Ministerul de Finanţe al României este cea mai mică bancnotă din lume, potrivit World Records Academy.

În momentul apariţiei, într-o perioadă de maximă criză pentru România, nimeni nu îşi putea imagina că un petec minuscul de hârtie care valora doar 10 bani va face cunoscut numele României în toată lumea. Şi, totuşi, bancnota românească de 10 bani, emisă în 1917, a intrat în Cartea Recordurilor ca cea mai mică bancnotă din lume.

Propriu-zis, este aproape cât un timbru şi avea o valoarea monetară extrem de mică. De altfel, tipărirea ei este un paradox şi pentru specialişti, având în vedere uriaşa inflaţie din România anului 1917.

Cea mai mică bancotă din lume. Cum arăta şi ce puteai să cumperi cu ea

bacnota 1917

Bancnota de 10 bani a înlocuit moneda cu aceeaşi valoare, chiar la începutul anului 1917, când România nu mai deţinea ca teritoriu decât Moldova, restul ţării fiind ocupat de trupele germane şi bulgare. Aşa cum a fost ea emisă, bancnota arăta mai mult ca un timbru. Avea dimensiunile de 27,5 x 38 de milimetri. Bancnota este colorată în verde şi portocaliu şi pe ea se pot observa anul de emisie şi cuvântul „Romania“. Pe avers este imprimat chipul lui Ferdinand I al României , iar pe revers, stema României cu deviza regală „Nihil Sine Deo”.  Bancnota de 10 bani a înlocuit moneda de  10 bani, care circulase anterior pe teritoriul României, începând cu anul 1867, bătută prin comandă în Anglia. De altfel, regimul monedelor a fost din nou reglementat şi, în 1880, când a fost înfiinţată şi Banca Naţională a României, singura abilitată să emită monedă de metal şi hârtie.

Practic, avea şi cea mai mică valoare monetară din ţară, înregistrând încă de la emisie un record, fiind chiar şi astăzi bancnota cu cea mai mică valoare din România. În anul 1917, 1 leu echivala cu 100 de bani, iar după cum spun istoricii, o găină costa 9 lei, un cumpărător avea nevoie de exact 90 de bacnote pe care să le ofere vânzătorului de păsări. Iar pentru un kilogram de pâine, în 1917, aveai nevoie de 5 bacnote de 10 bani. Cu o bacnotă de 10 bani, un român din 1917 putea cumpăra aproximativ un sfert de kilogram de pâine.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*