Ultimele Știri

Ştiaţi că? 36.500 de ani. O peșteră din România adăpostește cele mai vechi urme de pași din lume

urme de pasi

Într-o peșteră din județul Bihor s-au găsit cele mai vechi urme ale omului preistoric din Europa și poate chiar din lume. Un studiu publicat recent de o echipă de cercetători români şi americani arată că acestea au o vechime de 36.500 de ani.

Urmele de pași umani au fost descoperite în peștera Ciur-Izbuc din Bihor. În anul 1965 a fost făcută descoperirea și cercetătorii au identificat peste 400 de urme pe  care o familie de oameni preistorici le-a lăsat în mâlul adus de o inundație în peșteră. Iniţial, specialiştii au presupus că urmele au o vechime de cel mult 15.000 de ani.

În anul acesta, cercetătorii au datat cu carbon radioactive atât urmele cât și câteva oase de urs din peșteră aflate sub amprentele lăsate de oamenii preistorici. Aşa au reuşit să afle că urmele au, de fapt, o vechime de 36.500 de ani şi ar putea fi cele mai vechi din Europa, sau chiar din lume.

Aceste rezultate uimitoare au fost publicate într-o revistă americană de antropologie. Până la această descoperire, cele mai vechi urme de paşi ale omului preistoric din Europa aveau 33.000 de ani.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*