Ultimele Știri

Stenograme: Cum aranja Frunzăverde alegerile pentru Iohannis

frunzaverde1

Baronul de Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, a fost trimis în judecată de DNA sub control judiciar pentru folosirea influenței, deși acesta a negat implicarea în activitatea infracțională desfășurată în timpul campaniei electorale pentru alegerea președintelui României.

Președintele Frunzăverde și vicepreședintele CJ Caraș-Severin Ionesie Ghiorghioni au fost trimiși în judecată de DNA, iar în rechizitoriu sunt prezentate discuțiile în care Frunzăverde îi impune lui Ghiorghioni să îi mobilizeze pe primarii din județ. Frunzăverde îi amenința pe primarii din județul Caraș-Severin cu tăierea fondurilor de la Consiliul Județean în cazul în care nu vor mobiliza electoratul către alegerea candidatului Klaus Iohannis în funcția de președinte al României.  

”Ca un argument în acest sens, inculpatul a precizat că, oricum, începând cu anul 2015, repartizările bugetelor primăriilor s-au făcut în mod direct, de Guvern, fondurile netrecând pe la consiliile județene”, se arată în documentul citat.

La data de 12 noiembrie 2014, Sorin Frunzăverde și Ionesie Ghiorghioni, aflați într-un mediu ambiental împreună cu Laurențiu Cioban, secretarul județului, poartă următoarea conversație:

Frunzăverde: Vă împărțiți primarii care au plecat de la noi. Aici intră și foștii primari PDL și PNL, care au candidat sub PSD. Da? Și mâine și poimâine nu vă văd la Consiliu Județean, mă ocup eu de deșeuri mâine, voi pe teren. Vi-i împărțiți de comun acord. Da? ..(n.n.—nu se înțelege)…la Sasca, acolo îl trimit pe Secășan, da, că acolo are…. (n.n.—nu se înțelege)…Deci ideea este următoarea: … (n.n.—nu se înțelege)… suntem în relații bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 2016. Discuțiile au loc între voi între patru ochi. Fiecare cu primaru … (n.n.—nu se înțelege)…: vin din partea domnului președinte cu rugămintea de a vota Iohannis. Vom ține cont la împărțirea banilor în 2015, … (n.n.—nu se înțelege)… Da? Între patru ochi! Voi cu primaru, da?
(…)

Frunzăverde: Da. Mâine și poimâine ești pe teren și te întâlnești cu fiecare secretar, afară de cei de la primăriile PNL. Deci, acolo unde avem primari nu te duci la secretari. Cu fiecare… Da? Între patru ochi! Pe Dorin (?) să-l scoți din birou, da? Ce probleme sunt… hai… (n.n.—nu se înțelege)… ce probleme sunt și atunci: domnu președinte vă roagă să încercați să-l ajutați, importantă e și poziția domniei sale, ca … (n.n.—nu se înțelege)… al județului și să determinați oamenii să voteze Iohannis. Da? E foarte bine pentru un echilibru care trebuie creat la nivel național. Da? La toți secretarii, mai puțin la cei care sunt… care sunt…ă…din Primăriile unde există … (n.n.—nu se înțelege)… Da?
Interlocutor:… (n.n.—nu se înțelege)… Da. Trebuie să ne împărțim… (n.n.—nu se înțelege)…
(posibil) Ghiorghioni: Da… (n.n.—nu se înțelege)…de exemplu Bozovici…vorbim și cu el sau… că ăsta (n.n.—nu se înțelege)… cu Lala….
Interlocutor: Da.
(posibil) Ghiorghioni: … (n.n.—nu se înțelege)…mă duc și la ăla…. la… (n.n.—nu se înțelege)….
Frunzăverde: … Auzi? … (n.n.—nu se înțelege)…intră și la ăla la Bozovici, intră și la ăla (?). Spune-i că noi am înțeles, că oricum rămân cu noi , dar vrem … (n.n.—nu se înțelege)… acuma un ajutor în turu doi. Da? Important pentru noi ca și județ, pentru mine (?)… băgați-mă și pe mine (?) dacă vreți, da? … (n.n.—nu se înțelege)… cont. Să se știe că… (n.n.—nu se înțelege)… mai ales voi doi.
Interlocutor: Anu viitor… (n.n.—nu se înțelege)…
Frunzăverde: PSD-ul nu mai are … (n.n.—nu se înțelege)… în bani, că nu mai are de unde. Au cheltuit tot în anu ăsta. Pe bugetele din… și 2015 și 2016. Ponta s-a văzut ă… cu sacii în căruță, nu mai văd un ban de anul viitor. Să nu creadă că Mocioalcă va aduce vreun ban, nu va aduce nimic! I-au luat pe ăștia, foarte bine! Dar anunță-i (?) că-i(?) bugetarea noastră 2015, 2016 și-i rugăm acuma să ne ajute și ei. Da?
(…)
Frunzăverde: Deci… …. (n.n.—nu se înțelege)……ei … ei sunt importanți, tre să le explicați clar: mai vin două bugete… …. (n.n.—nu se înțelege)….. vom ține cont, ei îs tot ai noștri. Domnu președinte a înțeles…. …. (n.n.—nu se înțelege)…… n-a înțeles, da în fine…Domn președinte a înțeles, da, dar acuma e timpul să dovediți că rămânem împreună. Vine 2016, PSD-ul va fi în cădere, pentru că nu poate să… …. (n.n.—nu se înțelege)……Ponta…. …. (n.n.—nu se înțelege)…

Totodată, în rechizitoriu, se arată că, la momentul comiterii faptelor, repartizările bugetare către primării se făceau de consiliile județene, dar și că, dacă Frunzăverde ar fi considerat că solicitările sale aveau caracter legal, nu ar fi avut sens caracterul conspirat al discuțiilor.

De asemenea, Ghiorghioni a admis că redările discuțiilor purtate cu primarii sunt reale, însă a spus că ”așa se face campania”, referirile la bugetele pe anii următori făcând parte din promisiunile electorale uzuale.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*