Steinmeier: Pacea rămâne fragilă după 75 de ani de la invazia fascistă asupra Rusiei

  • Adelina Mitrache
  • 22 iunie 2016
  • Externe

La 75 de ani de la invazia fascistă asupra Uniunii Sovietice, „pacea în Europa nu poate fi considerată ca fiind garantată, nici măcar astăzi”, estimează ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, într-un editorial publicat miercuri în Rusia, Ucraina și Belarus, informează agenția de presă DPA.

Referitor la anexarea peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și la sprijinul pe care Moscova îl acordă separatiștilor din estul Ucrainei, Steinmeier a declarat că „modificarea ilegală, unilaterală a frontierelor și lipsa de respect pentru integritatea teritorială a țărilor vecine ne duc în vremurile pe care credeam că le-am depășit”.

Editorialul lui Steinmeier, publicat în cotidianul rus Kommersant, în cel ucrainean Zerkalo Nedeli și în cel belarus Sovietskaia Belorusia, marchează 75 de ani de la invadarea de către regimul fascist a Uniunii Sovietice, la 22 iunie 1941, care a dus la zeci de milioane de morți de ambele părți.

După o întrevedere pe care a avut-o la Moscova cu omologul său Serghei Lavrov, Steinmeier a anunțat că Germania și Rusia vor lansa o arhivă comună pentru informarea cu privire la prizonierii lor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează agenția de presă TASS.

„Împotriva căderii în uitare a unei istorii atât de dificil de împărtășit, prezervarea memoriei privind ororile celui de-Al Doilea Război Mondial este o parte integrală și esențială a procesului de apropiere și reconciliere autentică dintre Rusia și Germania”, au subliniat cei doi miniștri de externe într-o declarație comună citată de agenția de presă oficială rusă.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *