Ultimele Știri

Stefan W. Hell, cercetător de origine română a primit Nobelul pentru chimie

Stefan W. Hell, cercetător de origine română a primit, miercuri, Premiul Nobel pentru Chimie. Este vorba despre Stefan W. Hell, născut în Arad, în 1962, care a colaborat cu Eric Betzig şi William E. Moerner pentru „dezvoltarea microscopiei fluorescente”.

Stefan W. Hell  a devenit în 2012 membru de onoare al Academiei Române. De asemenea, în 2011, Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, aceeaşi distincţie primind-o doi ani mai târziu de la Universitatea Politehnică Bucureşti.

Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”.

nobel

În 2013, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetătorilor Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe.

Cercetătorul Stefan W. Hell, unul dintre cei trei laureaţi ai premiului Nobel pentru chimie pe 2014, s-a născut pe 23 decembrie 1962, în România, la Arad, şi este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012.

Stefan W. Hell este cetăţean german şi a absolvit cursurile Universităţii Heidelberg (Germania) în 1990.

Stefan Hell a plecat în Germania în 1978, după primul an de liceu, urmat în Timişoara, stabilindu-se împreună cu părinţii la Ludwigshafen.

Este director al Institutului pentru Chimie şi Biofizică Max Planck din Göttingen şi director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*