Ultimele Știri

Ştefan Moişanu: ”De ce nu luptăm? Ei au devenit majoritari”

Ştefan Moișanu, tânărul de 33 de ani din Iaşi devenit celebru printr-o scrisoare deschisă  recidivează din nou. Acesta a explicat atunci despărțirea lui de România, țara pe care a iubit-o și a încercat să o salveze, iar acum a publicat o nouă scrisoare deschisă în care își exprimă opinia despre alegerile prezindențiale, în special asupra votului și a votantului român.

Redăm, mai jos, conţinutul integral al scrisorii sale deschise:

„Oameni pe care îi admir pledează zilele acestea pentru mersul la vot. Și o fac cu atitudinea războinicului care se aruncă cu pieptul gol în lupta cu un inamic evident superior. Știu că nu voi învinge, dar măcar am luat unul de-al lor cu mine. Nimic mai inutil.

A spera că mersul la vot o zi la câțiva ani compensează ani de pasivitate este în cel mai bun caz naiv. Poate tinerețea democrației noastre ne împiedică să înțelegem că votul doar oficializează starea morală și ideologică a națiunii. Aceasta se construiește în perioadele dintre campanii. Așa cum recensământul pune în cifre exacte structura demografică pe care o observi pe stradă, votul arată cifrele structurii ideologice. Acesta este motivul pentru care există permanent impresia că nu ai de unde să alegi, că alegi răul cel mai mic. Pentru că ani de zile stai și nu faci nimic și apoi deodată te trezești că în jurul tău totul s-a schimbat, că realiatea celorlalți e diferită de ce ai visat tu și că trebuie să alegi pe cineva din realitatea lor. Pentru că în timpul în care tu ai ales să ignori ce se petrece în jurul tău, ei au devenit majoritari. Și au tot dreptul să își impună candidații.

Oricât ar fi de lăudabilă mobilizarea intelectualității în pragul alegerilor, eu nu pot uita lipsa lor de activitate în perioadele dintre acestea. E ca și cum duci o viață sedentară și ai pretenția ca un antrenament de câteva săptămâni odată la câțiva ani să te țină în formă. Și cu cât rezultatele muncii lor în timpul campaniei sunt mai spectaculoase, cu atât e mai impardonabilă tăcerea în rest. Dacă ai puterea să mobilizezi sute de mii de oameni în jurul unei inițiative, dacă un text de câteva pagini bine argumentat și scris din suflet lovește în adversarul tău politic mai necruțător decât orice scandal, de ce aștepți campania electorală să o faci? De ce aștepți până e prea târziu, când națiunea a fost fundamental schimbată în urma acțiunilor pe care le infierezi doar în campanie.

Ni se spune în campanie că fiecare putem face ceva pentru a susține candidatul favorit. Ne atașăm de candidat pentru că recunoaștem în el măcar parțial, idealurile noastre. De ce nu luptăm pentru ele și în rest, chiar după ce nu mai au chipul unui candidat? Dacă în campanie ni se pare natural și nobil să punem fluturași, să ne punem insigne, să ne schimbăm cover-ul, să scriem scrisori deschise, de ce nu facem asta în permanență? Dacă te regăsești constant într-o minoritate electorală, petrece anii dintre campanii convingând pe alții până îți clădești majoritatea care să te satisfacă. Și reprezentarea ei politică va veni ca o consecință naturală a unui mecanism democratic, în timp ce alegerile vor fi doar cântarul pe care îți urmărești progresele.”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*