Ultimele Știri

Stefan Hell, câştigătorul premiului Nobel: „Educaţia din România m-a ajutat în debut.”

Stefan W. Hell este colaureatul premiului Nobel pentru chimie, împreună cu alţi doi oameni de ştiinţă. 

Stefan W. Hell s-a născut la 23 decembrie 1962, în Arad. Și-a petrecut copilăria în comuna Sântana, unde a urmat cursurile școlii generale între anii 1969 și 1977. S-a înscris la liceul ”Nikolaus Lenau” din Timișoara în 1977, ale cărui cursuri le-a urmat până în martie 1978. În aprilie 1978, a plecat în Germania împreună cu părinții, stabilindu-se la Ludwigshafen. A urmat facultatea la Universitatea din Heidelberg, unde, în 1990, a obținut titlul de Doctor în Fizică cu calificativul ”Suma Cum Laude”.

Din 1991 până în 1993, a lucrat în cadrul Laboratorului european de biologie moleculară din Heidelberg, unde a reușit să demonstreze principiile microscopiei 4-Pi. Între 1993 și 1996, a condus departamentul de Fizică Medicală din cadrul Universității din Turku, Finlanda. În paralel, în 1993 și 1994 a fost cercetător invitat la Universitatea din Oxford.

La 15 octombrie 2002, a devenit directorul Institutului de Chimie Biofizică ”Max Planck”, din Göttingen, Germania, unde a înființat departamentul de nanobiofotonică. Din 2003, este și liderul Diviziei de Nanoscopie Optică, în cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului din Heidelberg.

În urma cercetărilor efectuate, profesorul Stefan W. Hell a publicat în reviste de specialitate de prestigiu, peste 200 de lucrări științifice, oricare dintre aceste lucrări putând fi considerată ca referință în domeniu.

„Cred că ceea ce s-a întâmplat acum arată că munca, perseverenţa, educaţia de bază care mi-a fost oferită în România şi de care m-am bucurat a fost un lucru foarte important. Toţi pot fi la fel de mândri ca şi mine de acest premiu”, a spus Stefan Hell.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*