Ultimele Știri

Statul maghiar se simte jignit de politicienii români

Tusnádfürdő, 2015. július 25. Orbán Viktor miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2015. július 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Premierul Viktor Orban aflat în România la Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad a afirmat că începând cu anul 2012 statul maghiar nu a fost ”vreodată în istoria” sa mai jignit de politicienii români.

„Până în 2012 şi chiar şi în 2012, eu cred că relaţia dintre România şi Ungaria s-a bazat pe nişte principii foarte bune, pragmatice şi de încredere. Din păcate, în 2012 s-a schimbat situaţia. Eu nu îmi aduc aminte ca politicienii să fi jignit Ungaria de atâtea ori vreodată în istorie de câte ori s-a întâmplat acest lucru după 2012. Noi nu nu ne-am revanşat şi nici nu ne revanşăm, pentru că suntem interesaţi de o relaţie bună, eficientă cu România, dar problema este că nimeni nu înţelege ce se întâmplă. Adică, de ce nu se întâmplă absolut nimic?”, a spus Viktor Orbán.

Viktor Orban este cunoscut pentru poziția sa ultra-naționalistă și susținător fervent al maghiarilor din așa zisul Ținut Secuiesc. Orban a căutat mereu să agite spiritele în zonă împreună cu colegii săi din partidul maghiar Fidezs. Să nu uităm despre evenimentele din Târgu-Mureș și Târgu Secuiesc de anul trecut chiar în momentul ocupării Crimeei de către Federația Rusă. Atunci politicienii maghiari promovau expansiunea rusă și încercau să destabilizeze statul român la ordinele Moscovei.

Vorbele dulci rostite din prietenie astăzi de Viktor Orban nu ne poate face să avem încredere în el sau în prietenia statului ungar. Să nu uităm că Vicktor Orban vrea să construiască garduri electrice la granița cu Serbia pentru a bloca intrarea imigranților în țara sa. Politicile ultra-naționaliste de la Budapesta ar trebui să dea de gândit clasei politice de la București și să fie mai atentă la discursurile și acțiunile politicienilor maghiari.

„Aveţi un nou preşedinte, am înţeles acest lucru, şi că se întâmplă tot felul de lucruri, că se transformă peisajul politic în România, cu tunete şi fulgere. Am înţeles acest lucru, dar sperăm că, după aceste schimbări politice, după rearanjarea peisajului politic din România, n-o să mai fie încărcată relaţia dintre Ungaria şi România cu acele lucruri care au încărcat-o după 2012”, a afirmat Orbán.

Orban își dorește o prietenie cu România dar să nu uităm că premierul maghiar ocrotește un fugar căutat de Interpol și autoritățile române. Vorbim de Marko Attila Gabor, nepotul lui Marko Bela, personaj implicat în mafia retrocedărilor ilegale de la ANRP. 

„Nu ştiu dacă se va întâmpla acest lucru, dacă există, totuşi, o dorinţă foarte clară de partea română, de partea celor care fac politica externă a României, să se revină la relaţia normală, eficientă care a existat până în 2012. Noi nu ştim dacă politicenii români, dacă cei responsabili pentru a face această politică externă vor să reluăm relaţia.

Pentru că noi, Ungaria, spunem că această relaţie nu ar fi trebuit să se strice după 2012, pentru că această relaţie este importantă pentru Romania, pentru Ungaria deopotrivă, pentru comunitatea maghiarilor din România, pentru maghiarii din Ungaria şi pentru români. Deci, eu cred că trebuie, bunul simţ indică fapul că trebuie să ne reîntoarcem la o relaţie eficientă între România şi Ungaria”, a spus premierul Orbán Viktor.

Prietenia româno-maghiară ar putea începe prin deferirea infractorului Marko Attila Gabor justiției din România. Acesta ar putea fi un prim pas spre realizarea prieteniei româno-maghiare despre care ne vorbește Viktor Orban.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Statul maghiar se simte jignit de politicienii români

  1. Lasă – i tu pe alţii , nu de alta dar nu sunteţi ingeraşi nici voi ,şi din câte zice lumea , ai tăi fură cot la cot cu ai noştrii ! Vezi ce bine se – nţeleg ?

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*