Ultimele Știri

Statul Islamic cucerește Siria pas cu pas, urmează capitala Damasc

statul islamic

Organizaţiile non-guvernamentale spun că ISIS controlează acum jumătate din statul sirian şi un procent semnficativ din Irak. Iar visul unui califat islamic în regiune a devenit realitate.

Militanţii Statului Islamic au pus stăpânire pe Palmyra într-o singură zi. Au intrat în oraş ieri-dimineaţă şi până seara, au masacrat mai multe triburi şi trupele guvernului.

Victoria ISIS este una strategică şi deschide drumul spre zone-cheie controlate de regimul lui Bashar al-Assad, inclusiv spre capitala Damasc. Pe de altă parte, Palmyra este considerată perla culturală a lumii antice. UNESCO se teme că vestigii importante vor fi distruse de ISIS, la fel cum s-a întâmplat în Irak.

Siria şi Irakul nu pot face faţă Statului Islamic, deşi beneficiază de ajutor militar din partea americanilor. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului spune că ISIS controlează în prezent peste jumătate din teritoriul Siriei, stat măcinat de patru ani de un război civil. Jihadiştii exploatează şi instabilitatea din Libia.

Statul Islamic a pus mâna şi pe mai multe oraşe-cheie din Libia, printre care Benghazi şi Sirte, localitatea natală a fostului lider libian, Muammar Gaddafi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*