Ultimele Știri

Statul Islamic a fost creat special și este folosit de unele state în interes personal

statul islamic

Gruparea teroristă Statul Islamic a apărut odată cu izbucnirea Primăverii Arabe și a evoluat din cauza duplicității unor puteri mondiale, care au folosit teroriștii în interes personal, a declarat șeful Serviciului Federal de Securitate din Rusia.

„Există puteri mondiale care folosesc Statul Islamic (IS, fostul Isil / ISIS), ca un fel de „berbec al terorii” pentru a-și asigura interesele lor din Asia și Africa, a declarat directorul FSB Aleksandr Bortnikov. În urmărirea obiectivelor lor împreună cu Statul Islamic, aceste țări au pus lumea în pragul unei crize religioase și umanitare”, a adăugat el.

Rezultatul acestui conflict global ar putea fi dezastruos, a subliniat Bortnikov.

Șeful FSB, de asemenea, a spus că, odată ce părți ale mișcării Talibane din Afganistan a aderat la  Statul Islamic, există o amenințare iminentă, deoarece teroriști ar putea invada Asia Centrală.

„Escaladarea tensiunilor în Afganistan provoacă îngrijorare serioasă. Numeroase bande teroriste care fac parte din mișcarea talibanilor sunt în prezent concentrate pe granițele de nord ale țării. Unii dintre ei s-au alăturat de Statului Islamic, care a intensificat dramatic amenințarea unei invazii teroriste în Asia Centrală „, a declarat șeful FSB. Militanții islamici care se întorc în țările CSI din diferite focare de război aduc instabilitate acasă, a declarat el în fața colegilor săi.

40% din teroriştii Statului Islamic – a spus şeful FSB – provin din peste 100 de ţări, aproximativ 10 bande fiind alcătuite din cetăţeni ai Rusiei, Georgiei, Ucrainei şi din fostele republici sovietice. 

Scopul acestora este destabilizarea statelor CSI, valorificând experienţa acumulată în Orientul Mijlociu. Operaţiunea militară a Rusiei din Siria, a spus şeful FSB, are şi rolul de a preveni întoarcerea lor în ţările de origine.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*