Ultimele Știri

Statul Islamic a câştigat în faţa Guvernul sirian: ‘Regimul a pierdut ultimul câmp petrolier major’

stat islamic

Luptători din cadrul grupării Statul Islamic au cucerit şi ultimul câmp petrolier major care se afla sub controlul Guvernului Sirian, în urma unor confruntări într-o vastă zonă deşertificată din centrul ţării, conform unui ONG care monitorizează conflictul, relatează Reuters.

Exploataţia de la Jazal era închisă, iar confruntările continuau la est de Homos, cu victime de ambele părţi, a anunţat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, fără să precizeze când a fost cucerit câmpul şi fără să ofere alte detalii.

Armata siriană a anunţat că a respins un atac în regiunea respectivă, însă nu a menţionat câmpul Jazal şi nici nu a spus cât mai controlează din infrastructura energetică a ţării. Ea a precizat că a ucis 25 de luptători, inclusiv jidhadişti care nu erau sirieni.

‘Regimul a pierdut ultimul câmp petrolier din Siria’, a anunţat Observatorul, care monitorizează violenţele prin intermediul unei reţele de surse aflate pe teren.

Potrivit unor comentarii postate pe reţele de socializare, confruntările armate s-au intensificat în ultimele două-trei zile, iar jihadişti ar fi preluat controlul asupra câmpului petrolifer duminică.

Câmpul de la Jazal, de talie mijlocie, se află la nord-vest de oraşul antic Palmira, cucerit de jihadişti, în apropiere de principalele zăcăminte de gaze naturale din Siria şi de instalaţii de extracţie în valoare de milioane de dolari.

Armata, care luptă să reia controlul asupra oraşului şi regiunii, cucerite de jihadişti în mai, a reuşit să securizeze perimetrul câmpului petrolifer în iunie.

Observatorul a mai anunţat că 16 militanţi, inclusiv cinci jihadişti străini, au fost ucişi în atacuri aeriene pe care coaliţia împotriva Statului Islamic le-a efectuat în zona oraşului Rakka, proclamat „capitala califatului”.

Insurgenţi islamişti au bombardat centrul Damascului, omorând cel puţin o persoană şi rănind alte câteva zeci, potrivit televiziunii de stat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*