Ultimele Știri

Statul ar putea deconta tratamentele de radioterapie în clinici private

Statul ar putea deconta pe viitor tratamentele, în clinicile private, bolnaviilor de cancer.

De la 1 mai, radioterapia ar putea fi decontată integral, pentru 10.000 de pacienţi. Costul mediu pentru un bolnav depăşeşte 50.000 de lei. Asta în timp ce Ministerul Sănătăţii încă nu are un proiect pentru cei 90 de milioane de euro pe care Banca Mondială este gata să-i dea pentru modernizarea secţiilor de radioterapie din spitalele de stat.

Radioterapia este necesară pentru bolnavii de cancer, însă puțini reușesc să facă această procedură în spitalele de stat. Pentru aceşti pacienţi, statul este acum gata să plătească tratamentul în clinici private. Lucru care va fi posibil prin modificarea programului naţional de tratare a cancerului.

„Trebuie să avem în vedere, chiar dacă pare obsesiv acest deziderat, şi anume edificarea unei reţele naţionale de radioterapie”, spune Mircea Savu, medic cu specializare în radioterapie.

Decontarea a 10.000 de tratamente, cât poate asigura mediul privat, costă 15 milioane de euro.

„Nu ar fi mai ieftin să le punem pe acestea pe picioare decât să le dăm nişte bani privaţilor? România are nevoie de foarte multe centre de radioterapie. Sigur că le punem pe picioare pe toate sau facem, creăm centre”, a afirmat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*