Statul a împrumutat 500 de milioane de la băncile comerciale

  • Nicoleta Ungureanu
  • 22 august 2016
  • Economie

Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat, luni, 500 milioane de lei de la bănci printr-o emisiune de obligațiuni de stat pe trei ani și jumătate, la un randament mediu de 1,81% pe an, conform Realitatea.net.

MFP a planificat împrumuturi de 4,435 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna august 2016, din care 4 miliarde de lei prin opt licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat și 435 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza în august două licitații de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 1,1 miliarde de lei.

Vor fi organizate șase licitații de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,9 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni.

De asemenea, Ministerul Finanțelor are în vedere atragerea de resurse financiare de pe piețele externe într-un volum de 4,5 miliarde de euro, în funcție de evoluțiile și oportunitățile oferite de aceste piețe, ținând cont de nivelul rambursării aferent emisiunii de euroobligațiuni emise pe piețele externe cu scadența în iunie 2016, în valoare de 1,5 miliarde euro, precum și de necesitatea consolidării rezervei financiare în valută la dispoziția Trezoreriei Statului.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *