Ultimele Știri

Statele Unite singura ţară din lume care votează împotriva ONU, în cazul anchetării crimelor din Gaza

Rezoluția pentru anchetarea crimelor din Fâşia Gaza trece, în ciuda opoziției Statelor Unite, în calitate de organism aprobă ancheta oficială privind „toate încălcările dreptului internațional umanitar și dreptul internațional al drepturilor omului”.

Statele Unite ale Americii a fost singura țară din lume care a votat miercuri împotriva Națiunilor Unite, pentru investigarea încălcării drepturilor omului în Gaza, declanșate de atacul militar al Israelului. Dintre cele 47 de state membre ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, 29 de națiuni au votat pentru a crea o comisie şi pentru a lansa o anchetă internațională, independentă, care trece în mod eficient rezoluția. Șaptesprezece țări s-au abținut, inclusiv Germania, Franța, și Regatul Unit.

suaAncheta va viza „toate încălcările dreptului internațional umanitar și dreptul internațional al drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul de Est, și  ocuparea Fâșiei Gaza, în contextul operațiunilor militare efectuate de la mijlocul lunii iunie”, potrivit unei declarații a Oficiul ONU al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului. Consiliul a criticat operațiunile militare israeliene pentru perpetuarea „încălcări pe scară largă, sistematice și flagrante ale drepturilor internaționale ale omului și a libertăților fundamentale.”

Ambasadorul SUA la Consiliu, Keith Harper, a declarat că a emis „nu”, pentru că votul rezoluției este un „instrument părtinitor și politic”, care „nu va ajuta” „încetarea ostilităților.”

Rezoluția ONU vine pe fondul unei creșteri alarmante a numărului palestinienilor ucişi, conform raportului emis de oficialului Ashraf al-Qudra, reprezentant al Ministerului Sănătății din Gaza. Kyung-Wha Kang, Secretar general adjunct pentru afaceri umanitare și coordonator adjunct al ONU pentru situații de urgență, estimează că 74 la sută dintre palestinieni uciși sunt civili și o treime sunt copii. „Un copil pe oră a fost ucis în Gaza în ultimele două zile”, a declarat Kang, miercuri, potrivit ONU. Israelul a lansat atacuri aeriene asupra palestinienilor care se adăposteau într-o școală ONU din Beit Hanoun din Gaza, omorând cel puțin 15 de persoane și rănind alte zeci.


Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*