Statele Unite și-au angajat elicopterele de atac contra SI

  • Adelina Mitrache
  • 14 iunie 2016
  • Externe
Apache elicopter america sua

Statele Unite au anunțat pentru prima dată luni că au angajat elicopterele lor de atac Apache contra grupării Statul Islamic în Irak, sporindu-și angajamentul militar împotriva jihadiștilor după ce președintele Barack Obama a autorizat utilizarea lor mai devreme în acest an, informează AFP și Reuters.

Prima lovitură a elicopterelor, care a avut loc duminică în valea Tigrului, a fost „aprobată” de guvernul irakian, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Christopher Sherwood.

Secretarul american al apărării Ashton Carter a propus la începutul lunii decembrie guvernului irakian să angajeze contra SI câteva elicoptere de atac Apache desfășurate la fața locului pentru a asigura protecția trupelor americane care antrenează armata irakiană.

Dar până acum guvernul irakian nu a răspuns, notează France Presse.

Potrivit responsabililor americani, reticența guvernului Abadi se explică prin dorința sa de a menaja milițiile șiite, care refuză orice revenire a trupelor americane în luptele terestre în Irak.

Prima lovitură dată de un elicopter Apache a avut loc pentru a sprijini o operațiune a armatei irakiene în apropiere de al-Qayyarah, la 60 km sud de marele oraș Mosul pe Tigru.

A recuceri Mosul, al doilea oraș irakian, de la gruparea Statul Islamic este un obiectiv militar major al coaliției împotriva jihadiștilor în Irak.

Potrivit unui oficial american, vorbind cu condiția anonimatului, două elicoptere au participat la misiune dar lovitura aeriană a fost efectuată doar de un singur Apache asupra unui vehicul la sol, notează Reuters.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *