Ultimele Știri

Statele Unite: FBI a interceptat discuțiile din baza spionilor ruşi

sua

FBI a interceptat discuţii ale spionilor ruşi din New York, inclusiv ale unui presupus agent secret care poza drept reprezentant comercial, ascunzând sisteme de înregistrare în dosare care ar fi conţinut informaţii confidenţiale despre sectorul energetic, au declarat miercuri procurori americani citaţi de Reuters.

Transcriptul orelor de înregistrare, care datează din 2013, a fost depus la Tribunalul Federal din Manhattan, unde este judecat Evgheni Buriakov, un cetăţean rus acuzat că a pozat ca bancher în timp ce era implicat într-o reţea de spionaj ce amintea de Războiul Rece.

FBI a reuşit să aibă astfel acces la baza spionilor ruşi din Statele Unite, potrivit procurorilor.

De asemenea, poliţia federală americană a înregistrat un spion rus, pus deja sub acuzare, care se plângea că această misiune este plictisitoare, faţă de ceea ce a văzut în filmele cu James Bond.

Procesul lui Burkiakov şi al altor doi presupuşi spioni, Igor Sporişev şi Victor va începe la 4 aprilie. Ei sunt acuzaţi că au conspirat pentru a strânge informaţii economice confidenţiale şi a le furniza Moscovei. Printre acestea se numără date despre sancţiunile pe care urmau să le impună Statele Unite împotriva Rusiei. De asemenea, ei au încercat să recruteze alţi agenţi la New York.

Potrivit procurorilor, în aprilie 2012, Sporişev s-a întâlnit cu un agent FBI sub acoperire, care s-a dat drept analist la o companie energetică din New York. În următorii doi ani, ei s-au întâlnit în repetate rânduri pentru a discuta despre industria energetică, dar şi alte chestiuni economice şi politice. Sporişev i-a oferit agentului sub acoperire bani şi cadouri în schimbul informaţiilor.

În 2013, angajatul FBI a început să îi dea lui Sporişev dosare care ar fi conţinut analizele scrise de el, dar şi alte documente confidenţiale. FBI a ascuns în ele dispositive de înregistrare.

Cum agentul sub acoperire s-a plâns că firma sa l-ar concedia dacă ar şti că a divulgate informaţiile, Sporişev i-a înapoiat dosarele după ce le-a citit.

Burkiakov a fost arestat în ianuarie 2015, dar Sporişev şi Podobnîi nu au putut fi reţinuţi, pentru că se bucurau de imunitate diplomatică. Cei doi lucrau la Ambasadele Rusiei în SUA, respectiv la ONU.

Burkiakov, care a lucrat la banca rusă Vneşeconombank, a pledat nevinovat. Nici avocatul său, nici Consulatul rus nu au comentat informaţiile.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*