Ultimele Știri

Start pentru prezidenţiale!

Startul campaniei electorale pentru prezidenţiale s-a dat vineri 3  octombrie cu 14 candidaţi înscriși în cursa pentru Cotroceni, care au la dispoziţie 30 de zile pentru a convinge alegătorii să-i reprezinte în cea mai înaltă funcţie în stat în următorii cinci ani.

Potrivit legislației, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor şi se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă, de dinaintea datei alegerilor, la ora 7.00, adică 1 noiembrie.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va fi pe 2 noiembrie, iar cel de-al doilea se va desfăşura pe 16 noiembrie.

Campania electorală la posturile de radio și de televiziune publice și private debutează tot vineri, 3 octombrie, ora 0,00 şi se încheie sâmbătă, 1 noiembrie, ora 7.00. Accesul la serviciile publice și private de radio şi televiziune pentru candidaţii la funcţia de preşedinte al României este egal şi gratuit.

În campania electorală, candidaţii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-media.

Este interzisă introducerea spoturilor publicitare electorale în alte emisiuni decât cele electorale.

În unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acțiunile de campanie electorală sunt interzise.

În cursa electorală pentru Cotroceni au intrat Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianța Creștin-Liberală), Elena Udrea (Partidul Mișcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului — Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianța Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariței (Prodemo) și Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).

De asemenea, vizează funcția de șef al statului și patru independenți — Teodor Meleșcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Monica Macovei și Gheorghe Funar.

Au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidențiale 18.313.698 de cetățeni români și 18.321.512 pe 16 noiembrie, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*