Stare critică în spitale: 87% din medici refuză să mai facă gărzi suplimentare

Medicii refuză să mai facă gărzi suplimentare în condițiile în care nu le sunt respectate toate drepturile. Prin urmare, 87% dintre ei renunță la turele suplimentare până în momentul în care vor ajunge le o înțelegere cu privire la modificarea contractelor individuale de muncă.

Un sondaj realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pe un eșantion de 1.000 de persoane arată că 87% dintre medici refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile

Cadrele medicale cer ca în contractele de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare să fie menţionate dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă pentru CIM – urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore.

Sondajul arată că doar la 10% dintre medici li s-a propus încheierea acestor contractelor de muncă pentru gărzile suplimentare. Dintre medicii cărora li s-a propus deja semnarea CIM-ului, aproximativ 73% au refuzat deja să facă acest lucru, majoritatea chiar şi în contextul presiunilor exercitate de conducerea spitalelor. De asemenea, 6,2% dintre medici au indicat existenţa presiunilor din partea conducerii spitalelor pentru semnarea CIM-urilor suplimentare, conform Mediafax.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *