Ultimele Știri

Ștampila pentru firme va fi eliminată

stampila firme

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că ştamplia pentru firme va fi eliminată. Premierul Victor Ponta l-a întrebat, la începutul şedinţei de guvern, pe Ministrul Finanţelor dacă desfiinţează ştampila, acesta răspunzând afirmativ.

„Domnul ministru Teodorovici azi desfiinţăm ştampila? Ziceţi, juraţi că aşa este!”, i s-a adresat premierul.  Eugen Teodorovici a răspuns afirmativ precizând că de la momentul publicării ordonanţei în Monotorul Oficial „dispare această obligaţie a contribuabilului în relaţia cu statul român de a folosi această formă învechită şi istorică”. Premierul a afirmat că România va arăta mult mai bine fără ştampile „cu cât mai multă comunicare informatizată”. Guvernul a anunţat ulterior adoptarea ordonanţei privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Actul normativ elimină obligativitatea aplicării ştampilei atât pe declaraţiile, cererile şi alte documentele depuse de către persoane fizice, persoane juridice de drept privat aşa cum sunt definite în Codul civil, precum şi de către entităţile fără personalitate juridică, la instituţii sau autorităţi publice, cât şi pe documentele sau alte înscrisuri emise între aceste entităţi sau persoane. Regula nu se aplică persoanelor juridice de drept public care vor aplica ştampila pe documentele emise de către acestea, conform regulilor aplicabile în prezent. Măsura are scopul să reducă birocraţia şi să simplifice regulile administrative, arată Guvernul, într-un comunicat.

Ordonanţa prevede şi scutirea de la plata taxelor extrajudiciare de timbru a tuturor contribuabililor care solicită Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală eliberarea unor certificate, adeverinţe sau alte asemenea documente. Anul trecut, ANAF a emis circa 4,5 milioane de documente pentru a căror eliberare a fost necesară achiziţionarea de către contribuabili a timbrelor extrajudiciare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*