SRI: Cartele prepay din România sunt folosite în Siria şi Irak fie de terorişti, fie de rezidenţi români în zonă

cartele

Serviciul Român de Informaţii precizează că există cartele telefonice prepay cumpărate în România şi utilizate în ţări precum Siria şi Irak, însă în lipsa unor date privind identitatea cumpărătorilor, nu se ştie cu precizie dacă sunt folosite de persoane implicate în activităţi teroriste sau de cetăţeni români rezidenţi în aceste două ţări.

”Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, inclusiv din cooperare cu alte structuri din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi parteneri externi, cartele nenominale ale operatorilor români de telefonie mobilă sunt folosite în areale de conflict, inclusiv Siria şi Irak”, se arată într-un comunicat al SRI.

În lipsa unor date înregistrate despre cumpărătorii respectivelor cartele, este greu de precizat în ce scopuri sunt folosite cartelele.

”Întrucât identitatea persoanelor care le utilizează nu poate fi stabilită, există posibilitatea ca aceste cartele să fie utilizate de cetăţeni români, rezidenţi în Siria (sau alte zone de conflict), dar şi de persoane având conexiune cu entităţi teroriste”, susţine SRI.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, duminică, la ProTV, că Guvernul va supune dezbaterii publice un nou proiect legat de înregistrarea cumpărătorilor de cartele prepay, în condiţiile în care cartele telefonice preplătite din România au fost utilizate pentru pregătirea de atentate teroriste.

Dacian Cioloş a afirmat că un nou proiect de lege este în curs de elaborare la Guvern privind înregistrarea datelor de identitate ale cumpărătorilor de cartele telefonice prepay. 

”Înţeleg că au fost folosite cartele prepay din România în pregătirea unor atentate teroriste în altă parte. Ministerele Justiţiei şi Afacerilor Interne vor veni cu  notă în Guvern şi prevederile vor fi supuse dezbaterii publice în perioada următoare”, a declarat Cioloş.

El a afirmat că România este una dintre puţinele ţări ale Uniunii Europene în care cumpărătorii acestor cartele nu sunt obligaţi să prezinte un act de identitate la achiziţionarea lor.

”Serviciile (secrete – n. r.)  cer instrumente care să le permită să monitorizeze atent situaţia. Eu sunt foarte atent, şi serviciile ştiu asta, la drepturile cetăţenilor, dar eu cred cp trebuie să vedem unde punem cursorul pentru ca serviciile să-şi facă treaba corect, fără să facem excese sau exagerări în ce priveşte drepturile cetăţenilor”, a mai spus primul-ministru.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *