Ultimele Știri

SRI are interese ca arhivele CNSAS să nu fie cercetate

Stelian Tănase a făcut câteva declarații referitoare la arhivele CNSAS. Acesta acuză SRI că există interese prea mari ca arhivele CNSAS să nu fie cercetate.

Prezent la Coferința Internațională „Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe”, găzduită la sediul Societăţii Române de Televiziune din Bucureşti, Stelian Tănase a vorbit despre arhiva Serviciului Român de Informații. Mai mult, acesta spune că exista interese mari pentru ca aceste arhive să nu fie cercetate.

Stelian Tănase a spus că aceste arhive ar trebui să fie mult mai accesibile.

„Foarte greu se ajunge la ele, atunci când sunt disponibile, pentru că cele mai multe nu sunt indexate. Ar trebui să fie mai uşor frecventabile, să fie mai puţine obstacole de a ajunge la ele”, a spus preşedintele-director general al TVR.

Stelian Tănase a spus că nici măcar arhiva Serviciului Român de Informaţii nu a fost indexată.

„Eu am fost prima dată în arhiva SRI când încă nu avea un index. Venea o cucoană şi îţi punea doi metri de dosare pe masă, dacă vroia să îţi dea bineînţeles, că nu prea vroia să îţi dea. Dar nu aveau un index după care să ceri: «Vreau să citesc dosarul Pătrăşcanu, vreau să citesc dosarul arestării lui Maniu şi al grupului de la Tămădău». Asta am citit eu atunci. Sau grupul Noica-Pillat, după care am şi scris o carte. Nu aveau aşa ceva şi era o lectură absolut întâmplătoare. Între timp, şi-au făcut indexuri”, a spus Stelian Tănase.

Tănase a vorbit și despre modul în care cei de la SRI și-au dat arhiva celor de la CNSAS. Deși SRI a declarat că toată arhiva lor a ajuns la CNSAS, pentru a fi studiată și cercetată, în fapt, după spusele lui Stelian Tănase, CNSAS a primit doar o parte din acea arhivă.

„Trebuie înlăturate obstacole în ce priveşte frecventarea arhivelor. Există interese mari ca arhivele să nu fie cercetate, ca arhivele să rămână închise în mâna câtorva arhivari care au impresia că deţin mari comori. Da, au mari comori, dar nu trebuie ascunse, trebuie arătate, societatea respectivă să se bucure de ele, să le utilizeze. Există încă această mentalitate în Europa de est în care aceste mari secrete, pe care le ştie toată lumea, trebuie păstrate ascunse. Este o sechelă mizeră a comunismului pe care l-am trăit cu toţii şi văd că ne dezbărăm greu de ea”, a mai spus Stelian Tănase.

Televiziunea Română organizează, joi şi vineri, Conferinţa Internaţională „Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe”, care vizează găsirea de soluţii pentru facilitarea accesului publicului larg la înregistrările de arhivă ale televiziunilor din estul Europei.

Comisia pentru Studii de Televiziune a Federaţiei Internaţionale a Arhivelor de Televiziune FIAT/IFTA îşi propune să promoveze cercetarea academică a conţinutului deţinut de arhivele membre.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*