Ultimele Știri

SRI anunță schimbări importante în serviciu

Serviciul Român de Informații ar urma să înregistreze multiple schimbări, conform dircetorului SRI, Eduard Hellvig, care spune că vrea să schimbe total fața Servicului pe care-l conduce și modul în care acesta se raportează la societate. Într-un discurs la Cluj Napoca, Hellvig a susţinut că cetăţeanul este cel care trebuie să exercite control asupra Serviciului şi că este nevoie de mai multă transparenţă, informarea corectă fiind indispensabilă pentru democraţie, relatează jurnalistul Radu Tudor.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, avertizează că modul în care au loc ameninţările de securitate s-a schimbat. De data aceasta nu mai este vorba doar de ameninţări la adresa statului român.

Din perspectiva structurilor de informaţii constatăm o deplasare către cetăţean a vulnerabilităţilor care vizau în mod clasic sistemul statal. Într-o măsură tot mai mare, cetăţeanul devine o potenţială ţintă a acestor crize în cascadă, care contribuie la deteriorarea stării de securitate colectivă şi individuală. Ne confruntăm cu o schimbare majoră de paradigmă a mediului de securitate, în condiţiile în care siguranţa naţională reprezintă, de acum, suma nivelurilor de siguranţă ale cetăţenilor.

Serviciul Român de Informaţii va trece, din aceste motive, prin schimbări în următoarea perioadă. Una dintre cele mai importante se referă la modul în care cetăţenii vor putea contribui la eliminarea ameninţărilor de securitate.

De asemenea, Serviciul Român de Informaţii se âgndește la un parteneriat cu românii, ținând cont că se află, deja, într-un amplu proces de adaptare la noile provocări asimetrice. În acest sens, consideră vitală crearea unui parteneriat între comunitatea de informaţii şi societatea românească. Numai prin acest parteneriat între stat şi cetăţeni, se va reuşi gestionarea adecvată riscurile atipice cu care se confruntă Serviciul.

”În această realitate complexă, cetăţeanului nu-i mai revine doar rolul clasic de beneficiar al securităţii naţionale, ci se impune reevaluarea potenţialului său. Din perspectiva mea, cetăţeanul este esenţa devizei noastre “Patria a priori”. Aceasta este esenţa parteneriatului pe care îl propunem societăţii româneşti”.

Hellvig mai susţine că întreaga activitate a SRI va deveni mai transparentă, iar cetăţenii vor avea mai mult control asupra Serviciului.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*