Ultimele Știri

Sputnik: Republica Moldova se îndreaptă către o redemarare a relaţiilor cu Rusia?

Valeriu Streleţ s-a pronunţat în favoarea unei restabiliri a cooperării cu Moscova, dar şi a dezvoltării relaţiilor bilaterale

republica moldova

Portalul rus Sputnik scrie despre faptul că, Valeriu Streleţ, noul premier moldovean (PLDM), s-a pronunţat în favoarea unei restabiliri a cooperării cu Moscova, dar şi a dezvoltării relaţiilor bilaterale.

În pofida faptului că cele două ţări resimt o lipsă de „înţelegere reciprocă” în relaţiile lor, Moscova rămâne pentru Chişinău un partener important, a declarat Sreleţ pentru postul Publika, citat de ediţia franceză a portalului rusesc.

„Este necesară o restabilire a dialogului, este necesară o expunere a intereselor naţionale. Din punctul de vedere al dreptului internaţional, suntem egali la masa negocierilor, chiar dacă suntem diferiţi în ceea ce priveşte domeniile economic şi militar”, a mai declarat Valeriu Streleţ.

În iulie 2014, Moscova a renunţat la regimul de liber-schimb cu Chişinăul, asta după ce autorităţile moldovene au semnat un acord de creare a unei zone de liber-schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (UE). Astfel, Guvernul rus a introdus taxe produselor importate din Republica Moldova, la nivelul tarifelor unice din Uniunea Vamală dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan.

Anterior Rusia şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de crearea unei zone de liber-schimb între Republica Moldova şi UE. În opinia Moscovei, acest demers ar putea antrena un aflux necontrolat de mărfuri pe piaţa rusă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*