Ultimele Știri

Sputnik: Republica Moldova se îndreaptă către o redemarare a relaţiilor cu Rusia?

Valeriu Streleţ s-a pronunţat în favoarea unei restabiliri a cooperării cu Moscova, dar şi a dezvoltării relaţiilor bilaterale

republica moldova

Portalul rus Sputnik scrie despre faptul că, Valeriu Streleţ, noul premier moldovean (PLDM), s-a pronunţat în favoarea unei restabiliri a cooperării cu Moscova, dar şi a dezvoltării relaţiilor bilaterale.

În pofida faptului că cele două ţări resimt o lipsă de “înţelegere reciprocă” în relaţiile lor, Moscova rămâne pentru Chişinău un partener important, a declarat Sreleţ pentru postul Publika, citat de ediţia franceză a portalului rusesc.

“Este necesară o restabilire a dialogului, este necesară o expunere a intereselor naţionale. Din punctul de vedere al dreptului internaţional, suntem egali la masa negocierilor, chiar dacă suntem diferiţi în ceea ce priveşte domeniile economic şi militar”, a mai declarat Valeriu Streleţ.

În iulie 2014, Moscova a renunţat la regimul de liber-schimb cu Chişinăul, asta după ce autorităţile moldovene au semnat un acord de creare a unei zone de liber-schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (UE). Astfel, Guvernul rus a introdus taxe produselor importate din Republica Moldova, la nivelul tarifelor unice din Uniunea Vamală dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan.

Anterior Rusia şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de crearea unei zone de liber-schimb între Republica Moldova şi UE. În opinia Moscovei, acest demers ar putea antrena un aflux necontrolat de mărfuri pe piaţa rusă.

The following two tabs change content below.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*