Ultimele Știri

„Spionul Ponta” face înconjurul presei internaționale

Agenţiile de presă internaţionale scriu pe larg  despre scandalul politic generat în urma acuzaţiilor formulate de preşedintele Traian Băsescu, potrivit cărora premierul român Victor Ponta, candidat la preşedinţie, a fost “agent sub acoperire”.

Agence France-Presse precizează că Ponta – acuzat de Băsescu că a încălcat legea funcţionând ca  “agent infiltrat” pe când era procuror – a respins aceste acuzaţii marţi.

Acuzaţiile vin cu mai puţin de trei săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, un scrutin în care Ponta este prezentat ca favorit în sondaje, notează AFP.

“Victor Ponta trebuie să recunoască faptul că între 1997 şi 2001 a fost agent sub acoperire al Serviciului de Informaţii Externe (SIE)”, a declarat Băsescu într-un interviu pentru un post privat.

“Sunt numai miniciuni”, i-a replicat Ponta de la Iaşi, acuzându-l la rândul său pe preşedinte că este “tulburat”. “După ce mi-am finalizat studiile la Facultatea de Drept, în 1995, am respectat legile şi mi-am servit ţara ca magistrat, deputat, ministru şi apoi prim-ministru”, a adăugat el.

Băsescu a evocat în sprijinul acuzaţiilor formulate două decizii guvernamentale – din 2002 şi 2013 – cu privire la activitatea SIE care, în opinia sa, ar fi trebuit să-i permită lui Ponta să-şi ascundă acitivitatea ca agent infiltrat.

Agenţia BELGA, citată de postul RTBF, dar şi AFP, scriu că senatorul social-democrat Valer Marian, exclus din partid în 2013, a formulat aceleaşi acuzaţii la adresa lui Ponta, afirmând că una dintre sarcinile actualului premier a fost să o “supravegheze” pe Carla del Ponte, procuror la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

Ponta a urmat cursuri privind “cooperarea judiciară în materie penală” la Universitatea din Catania (Italia) în perioada 1999-2000, a efectuat un stagiu, începând din ianuarie 2000 şi până în februarie 2001, pe lângă parchetele italiene antimafia şi a obţinut doctoratul în 2003 la Universitatea din Bucureşti cu o teză consacrată funcţionării Curţii Penale Internaţionale.

Potrivit mai multor comisii de experţi, această teză este un plagiat, o treime din cele aproximativ 300 de pagini fiind preluări din lucrări aparţinând altor autori, scriu cele două agenţii.

Associated Press (AP) precizează că Băsescu, în calitate de preşedinte, este cel care-i numeşte în funcţie pe directorii principalelor două servicii de informaţii din România. AP notează că  preşedintele “nu a prezentat nicio dovadă” în susţinerea acuzaţiilor formulate şi că este rivalul politic al lui Ponta, deşi nu candidează la preşedinţie.

AP mai remarcă faptul că acesta este ultimul episod implicând “influentele servicii române de informaţii”, după ce şeful SIE a demisionat luna trecută pentru a candida la funcţia supremă în stat iar cu câteva zile înainte un cunoscut jurnalist de televiziune a dezvăluit că a fost ofiţer sub acoperire.

Reuters îl citează pe ministrul Justiţiei din Guvernul Ponta, care a afirmat că declaraţia lui Băsescu pare să fie o strategie de campanie. Agenţia aminteşte că, după ce a venit la putere, Ponta a fost mustrat de către Uniunea Europeană (UE), în urma eforturilor pe care le-a depus pentru a-l suspenda din funcţie pe preşedintele Băsescu printr-un referendum naţional, provocând îngrijorări cu privire la statul de drept.

“România deţine un record de dezvăluiri colorate în timpul campaniilor”, comentează Reuters , adăugând că în 2009 presa ostilă lui Băsescu a difuzat o înregistrare în care acesta era surprins, aparent, în timp ce lovea un copil. Băsescu a negat acuzaţiile, iar unii dintre susţinătorii săi au afirmat că era vorba despre o împingere şi nu o lovitură sau că era vorba de un clip trucat.

Bloomberg comentează, la rândul său, că este vorba despre o “dispută veche de doi ani între preşedinte şi premier”, care s-a intensificat în campania pentru alegerile prezidenţiale, demarată în urmă cu 12 zile.

“Aşteptaţi-vă la intensificarea zgomotului politic din România luna aceasta, în contextul în care campania electorală ia amploare”, a avertizat Otilia Dhand, o analistă la Teneo Intelligence din Londra. “Ponta va încerca să-şi sporească şansele prin cheltuieli populiste şi strategii cu mesaje controversate”, apreciază ea.

Preşedintele român, care nu poate candida pentru un nou mandat de cinci ani potrivit Constituţiei, a declarat în repetate rânduri că susţine candidatura Elenei Udrea la preşedinţie, notează Bloomberg, precizând că aceasta este creditată pe locul patru în intenţiile de vot.

Sursă: Mediafax

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*