Ultimele Știri

Spionaj la Élysée: NSA i-a interceptat pe Chirac, Sarkozy și Hollande

franta

WikiLeaks a anunțat o nouă serie de dezvăluiri cu rapoarte și documente privind Agenția Națională de Securitate din SUA, care ar fi interceptat discuțiile demnitarilor francezi în ultimii zece ani.

Echipa condusă de Julian Assange a publicat primul lot de documente care dovedesc faptul că NSA a vizat oficiali de rang înalt de la Paris timp de mai bine de un deceniu.

Printre persoanele cheie care marchează lista sunt președinții francez François Hollande, Nicolas Sarkozy și Jacques Chirac, precum și miniștrii de cabinet și ambasadorul francez în Statele Unite.

”Poporul francez are dreptul să știe că guvernul lor ales este supus supravegherii ostile din partea unui presupus aliat. Suntem mândri de munca noastră și de editorii francezi de Liberation și Mediapart care ne-au ajutat să aducem aceasta poveste la lumină. Cititorii francezi pot aștepta revelații mai rapide și importante în viitorul apropiat „, a declarat Julian Assange într-un comunicat de presă.

În raportul „Espionnage Elysee” apare inclusiv telefonul mobil direct al președintelui Hollande. Acesta va cuprinde, de asemenea, rezumate de informații ale convorbirilor din cadrul guvernului francez cu privire la astfel de teme, precum criza financiară globală, viitorul UE.  ”SUA spionează Franța”, spune Julian Assange .

Setul de documente include rezumate de informații ale convorbirilor dintre liderii francezi, conaționalii lor și oficiali străini pe probleme critice, inclusiv disputa dintre Paris și Washington despre sionajul SUA. Printre alte subiecte, documentele acoperă, de asemenea relațiile dintre administrația Hollande și guvernul Angelei Merkel, inclusiv negocierile asupra crizei datoriilor din Grecia.

Nu e prima dată când NSA a fost dovedită pentru actele de spionaj asupra  liderilor europeni. Wikileaks a constatat că au vizat telefonul cancelarului german Angela Merkel, și chiar a folosit Ambasada americană din Berlin ca o stație de ascultare, în conformitate cu documentele sustrase de Edward Snowden și publicate la sfârșitul anului 2013. Descoperirea a creat o ruptură considerabilă între Washington și Berlin.

Lista nu include numai numerele individuale ale fostului președinte Nicolas Sarkozy, ci și pe ale consilierilor săi și mai multe ministere, dar și de serviciul condus de către Secretariatul General al apărării și securității naționale (SGDSN) responsabil de furnizarea de comunicații securizate între președinte și guvern, de asemenea, cunoscut ca „telefonul roșu.”

Ca răspuns la noile descoperiri, Hollande intenționează să convoace o reuniune cu consilierii de top de apărare, miercuri, pentru a „evalua natura” surgerilor de informațiilor și se vor „trage concluzii utile”, reiese din comuncatul administrației prezidențiale.

Între timp, consilierul lui Sarkozy a declarat, că fostul lider francez consideră acest lucru un spionaj inacceptabil, conform AP.

Cu toate acestea, Consiliul de Securitate Națională din SUA a declarat că nu au nici un comentariu pe tema „acuzațiilor de informații specifice”, dar a subliniat că, în general aceștia nu spionează lideri.

„Ca o chestiune generală, nu desfășurăm activități de supraveghere de informații străine dacă nu există un scop specific și validat de securitate națională”, se arată în declarație. „Acest lucru este valabil pentru cetățenii obișnuiți și liderii lumii deopotrivă.”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*