Ultimele Știri

Specialiștii americani avertizează: prea multe selfie-uri pe zi înseamnă că suferi de o boală. Care sunt cele 3 stadii ale ei

selfie

Prea multe selfie-uri pot ascunde dezechilibre emoționale și psihice, spun specialiștii americani care au dat și un nume acestei afecțiuni.

Ei spun că așa-zisă boală, pe car au numit-o selfită, trădează lipsa de încredere în sine și au identificat chiar și trei stadii diferite. Cine se îmbolnăvește de selfită se izolează și are nevoie de terapie.

Mai în glumă, mai în serios, americanii spun că, cine își face cel puțin 3 selfie-uri pe zi, dar nu le publică pe rețelele de socializare, suferă de selfită borderline – cel mai puțin gravă. Când persoana postează 3 fotografii pe zi suferă de selfită acută, iar când depășește 6 poze publicate pe zi, selfita ar putea fi cronică. Selfie-urile pot ascunde dezechilibre emoționale și chiar tulburări psihice – atrag atenția inclusiv medicii de la noi.

„Fenomenul selfitis se asociază cu mai multe tulburări mentale: depresia, retragerea socială, deficit de integrare în mediul socio-familial, tulburăre obsesiv-compulsiv”, spune dr. Anamaria Ciubara, medic psihiatru.

Americanii au studiat cazul unui adolescent care petrecea zilnic câte 10 ore în încercarea de a-și face selfie-ul perfect. Slăbise mult, nu mai ieșea din casă și nu mai comunică, iar în cele din urmă a încercat să se sinucidă.

Cristina și Ionela, studente în anul 3 la Litere în Iași, spun că fac și 30 de selfie-uri până când se hotărăsc să posteze o fotografie pe Facebook.

Psihologii americani spun, conform unui studiu, că selfie-urile tradează mai degrabă lipsa de încredere în sine, iar persoana care postează multe asemenea poze caută prin intermediul fotografiilor confirmarea celorlalți. Specialiștii mai subliniază și că totul ar putea fi doar o modă trecătoare.

„Este în spiritul vremurilor, tehnică ne permite, este o chestiune la care tinerii s-au adaptat foarte repede”, spune Ioan Gotca, specialist în psihologie.

În final, specialiștii în psihiatrie recomandă ședințe de terapie celor care folosesc telefonul mobil mai mult pentru fotografii, decât pentru a-i suna pe ceilalți.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*