Ultimele Știri

Spaţiul Schengen, în pericol: ‘Am putea suspenda acordul de liberă circulaţie’

spatiu schengen

Criza imigranţilor pune în pericol libertatea de deplasare în spaţiul Schengen, spune ministrul german de Interne, care nu exclude o posibilă suspendare a acordului. Germania este principala destinaţie pentru valul de imigranţi care ajunge în Europa din Nordul Africii şi din Orientul Mijlociu. Noile rute ale refugiaţilor, în special ale celor care vin din Siria, încep în Grecia şi includ Serbia şi Ungaria.

Fenomenul migraţiei ameninţă libera circulaţie în Uniunea Europeană şi aduce în discuţie suspendarea acordului din Spaţiul Schengen.

„Noi suntem susţinători ai Spaţiului Schengen, mai ales în Germania. Suntem în centrul Europei, iar Schengen este o realizare uriaşă. Dar dacă nimeni nu mai respectă legea, atunci Spaţiul Schengen este în pericol. De aceea, avem nevoie urgent de soluţii la nivel european, pentru ca Acordul Schengen să rămână în vigoare. Aş vrea să evităm o astfel de soluţie (suspendarea Acordului Schengen, n.r.), dar nu o putem ignora”, a declarat Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne.

Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, este şi ţara spre care se îndreaptă cele mai multe speranţe ale miilor de refugiaţi ajunşi în Europa.

„Există o parte a societăţii care nu îi doreşte, partea mai de dreapta, dar avem o istorie foarte încărcată, ma refer la Holocaust. Pe de altă parte, la începutul anilor 90 a fost o perioadă nefericită, au fost foarte multe incidente rasiste şi, de aici, societatea germană a devenit mai sensibilă”, explică Keno Verseck, jurnalist german.

Refugiaţii aleg două rude pentru a ajunge în siguranţă în Uniunea Europeană: prin Grecia şi, de acolo, în Macedonia, Serbia şi spre Ungaria, alţii aleg Turcia, de unde trec cu bărcile în insulele greceşti.

Cei mai mulţi refugiaţi aleg ca destinaţie finală Germania. Potrivit statisticilor ONU, 62% dintre imigranţii care au ajuns în Europa pe mare provin din Siria, Eritreea şi Afganistan. Restul de 38% provin din Nigeria, Somalia, Irak sau Pakistan. 

Guvernul de la Berlin se aşteaptă ca anul acesta numărul refugaţilor să ajungă la 800.000, faţă de 200.000, anul trecut.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*