Ultimele Știri

Sondele petroliere din Marea Neagra vor fi scutite de la plata „taxei pe stâlp”

Guvernul plănuiește să scoată ”plata pe stâlp” pentru sondele petroliere din Marea Neagră. Conform ministrului finanțelor, Ioana-Maria Petrescu, vor fi exceptate de la impozitare construcţiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagră.

Este vorba de taxa de 1,5 care s-a aplicat la începutul anului tuturor construcțiilor speciale și a afectat atât consumatorii cât și companiile. Taxa pe stâlp se va regăsi mai departe în preţuri, mai ales în domeniul energetic. Marii beneficiari ai scutirii de la plata taxei ar urmă să fie companii precum Petrom, ExxonMobil, Lukoil şi Sterling.

Anunțul a fost făcut de către Ioana Petrescu în cadrul conferinţei World Affairs Council de la Houston, SUA, unde a avut loc o reuniune a oamenilor de afaceri texani: „Venim în întâmpinarea nevoilor investitorilor şi ne dorim crearea unui cadru fiscal de dezvoltare sustenabilă, pro business. În acest sens, am găsit o soluţie să exceptăm de la impozitare construcţiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagră. Acest lucru este important de avut în vedere pentru investiţiile pe care le veţi derula în ţară noastră”, a spus Ioana Petrescu.

Un alt anunț făcut de către aceasta este că acela că începând cu anul 2015 va fi redusă cota impozitului pe construcţii speciale de la 1,5% la 1%, modificare susţinută de Guvern şi aflată într-un stadiu avansat al procedurii parlamentare: „Susţinem reducerea consistentă, cu 33%, a impozitului pe construcţii, ceea ce înseamnă, implicit, diminuarea poverii fiscale pentru mediul de afaceri. Este soluţia la care am ajuns că urmare a consultărilor cu reprezentanţii investitorilor şi ai Parlamentului”, a precizat ministrul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*