Ultimele Știri

Sondaj printre medici: Cardul de sănătate, mai ”bolnav” decât pacienții

cititor-card-sanatate

Un sondaj realizat printre cadrele medicale relevă că în medie 50% dintre aceștia au permanent probleme cu funcţionarea platformei. 

După ce, timp de trei zile, în perioada 10-13 octombrie, cardul de sănătate nu a fost funcţional şi a dat bătăi de cap atât medicilor de familie, cât şi pacienţilor care fie nu şi-au primit reţetele, fie au fost reprogramaţi pentru o dată ulterioară, Socie­tatea Naţională de Medicină a Fa­miliei (SNMF) a realizat un sondaj de opinie în rândul medicilor. 

Prin intermediul său, reprezentanţii SNMF au vrut să verifice starea de funcţionalitate a PIAS şi cum sunt percepute aceste probleme în rândul medicilor. 

În mai puţin de 24 de ore, 1.000 de medici de familie din toate judeţele au răspuns întrebărilor refe­ritoare la defecţiunile întâlnite, fiind medici cu cabinete atât în mediul urban, cât şi în cel rural. 

Conform medicilor, pe durata celei mai recente şi mai lungi perioade în care nu a funcţionat platforma, aceştia nu au putut verifica calitatea de asigurat a pacientului, nu s-au putut face reţete online, nu au putut fi validate consultaţiile sau reţetele, nu s-a putut face raportarea serviciilor.

„Dacă pacienţii şi-au luat deja reţetă din altă parte, noi vom fi vinovaţi. Lumea nu îşi asumă riscul, pentru că am păţit deja să fim sancţionaţi în contextul în care pacienţii erau deja internaţi, dacă au fost în alte servicii şi au primit medicaţia necesară“, a precizat dr. Anca Deleanu, medic de familie şi preşedinte al SNMF, filiala Iaşi.

De asemenea, aceştia menţionează că, de fiecare dată atunci când platforma nu funcţionează, defecţiunea se înre­gistrează pe întreaga durată a celor cinci ore de program, şi că rareori se întâmpla ca defecţiunea să ţină câteva minute sau o oră. Sondajul va rămâne online până pe data de 31 octombrie, urmând ca rezultatele finale să fie prezentate după 1 noiembrie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*