Ultimele Știri

SONDAJ: Câți români sunt de acord cu primirea refugiaților în România

Un sondaj IRES arată percepţia românilor în legătură cu criza imigranţilor, dar şi cât de pregătiţi suntem să îi primim la noi în ţară.

imigranti

Sondajul a fost realizat de IRES pe un eşantion de 1428 de persoane, iar marja de eroare e de plus minus 2,6 procente.

Criza imigranţilor îi impresionează pe români. Unul din doi conaţionali crede că refugiaţii ar trebui să aibă dreptul să aleagă ţara unde vor să îşi clădească noua viaţă. În schimb, românii nu se pun de acord dacă aceiaşi refugiaţi ar trebui să fie primiţi în România. 6 din 10 români spun că sunt de acord ca refugiaţii să poată începe o nouă viaţă chiar în România. Şi totuşi, când sunt întrebaţi dacă ar avea o problemă ca refugiaţii să se mute chiar în oraşul lor, doar 5 din 10 români mai sunt de acord ca imigranţii să vină în România, iar 44% dintre respondenţi spun un nu categoric.

32% dintre respondenţi sunt de acord ca România să primească pe teritoriul ei un anumit număr de imigranţi din Orientul Mijlociu şi nordul Africii. În schimb, un procent de 24% dintre intervievaţi nu sunt de acord cu planurile Comisiei Europene de a redistribui imigranţi şi în ţara noastră.

Pe de altă parte, 42 la sută dintre români nu ar dori să fie nevoiţi să împartă oraşul în care locuiesc cu imigranţii, arată acelaşi sondaj. Doar 23 la sută nu ar fi deranjaţi de prezenţa refugiaţilor la ei în localitate.

Românii nu prea au încredere că Guvernul ar putea gestiona o eventuală criză a refugiaţilor la noi în ţară. Aproape 35% dintre respondenţi sunt convinşi că Guvernul nu ar face faţă valului migrator. Doar 15 la sută cred că Executivul ar gestiona corespunzător criza.

Românii cred că nici Consiliul Suprem de Apărare al Ţării nu s-ar descurca mai bine. 40 la sută dintre intervievaţi spun că au puţină încredere în capacitatea CSAT de gestionare a crizei, în timp ce 27 la sută spun că au multă încredere.

Studiul arată şi de ce sunt românii circumspecţi atunci când vine vorba despre prezenţa imigranţilor în ţara noastră. Jumătate dintre cei intervievaţi sunt de părere că prezenţa refugiaţilor ar creşte riscul unui eventual atac terorist pus la cale de organizaţia Statul Islamic.

Percepţia românilor faţă de refugiaţi

Sunt de acord ca România să primească un anumit număr de imigranţi:

Acord parţial 33 %

Total de acord 32%

Dezacord total 24%

Dezacord parţial 7%

sursă: IRES

Sunt de acord ca o parte din imigranţi să se stabilească în localitatea mea:

Dezacord total 42%

Acord parţial 23%

Total de acord 23%

Dezacord parţial 8%

sursă: IRES

Dacă vă gândiţi la gestionarea unei crize a imigranţilor, câtă încredere aveţi în Guvern?

Puţină 41%

Deloc 34%

Multă 15%

Foarte multă 5%

sursă: IRES

Dacă vă gândiţi la gestionarea unei crize a imigranţilor, câtă încredere aveţi în CSAT?

Puţină 40%

Multă 27%

Foarte multă 12%

Deloc 14%

sursă: IRES

Riscul unui atac terorist din partea ISIS creşte odată cu venirea imigranţilor?

Total de acord 50%

Acord parţial 22%

Dezacord total 13%

sursă: IRES

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on SONDAJ: Câți români sunt de acord cu primirea refugiaților în România

  1. gabriel marinescu // 3 septembrie 2015 at 22:57 // Răspunde

    TOTAL DEZACORD vav de primirea eventuala a musulmanilor „refugiati”ce de fapt executa un plan secret de invazie/ocupatie mascata!Apoi vor declansa un razboi civil/religios pentru a ne islamiza cu forta sau omori pe cei ce nu acceptam islamizarea fortata.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*