Ultimele Știri

Sondaj BNR: Firmele din România sunt reticente faţă de bănci

credit bancar

Companiile din România intenţionează să-şi menţină sau chiar să-şi reducă gradul de îndatorare bancară, având în vedere că 64% dintre firme nu ar accesa un credit în lei, iar 68% nu ar contracta o finanţare în euro, indiferent de cost, potrivit unui sondaj efectuat de BNR.

Firmele româneşti continuă să se bazeze preponderent pe finanţarea internă. Astfel, 44% dintre respondenţi au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active ca sursă de finanţare, inclusiv acele companii care au indicat o scădere a profitului în perioada de referinţă.

‘Finanţarea bancară este utilizată la scară redusă de către companii, 7% indicând folosirea descoperitului de cont bancar sau a liniilor de credit şi 3% optând pentru un credit de investiţii. Creditele având garanţia fondurilor de garantare au fost utilizate marginal în perioada octombrie 2014 – martie 2015 (1% din firme)’, mai reiese din documentul menţionat.

Studiul surprinde opiniile sectorului real cu privire la cele mai presante probleme în desfăşurarea activităţii, disponibilitatea şi evoluţia surselor de finanţare, rata de succes în accesarea finanţării de la bănci şi IFN şi în accesarea fondurilor europene, relaţia firmelor cu băncile şi IFN, percepţia privind costul finanţării, nivelul maxim suportabil privind rata dobânzii şi efectele unor posibile evoluţii nefavorabile ale ratei dobânzii sau percepţia asupra implicaţiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei naţionale.

Peste jumătate dintre firmele cu credite în monedă naţională (55%) se finanţează cu o rată a dobânzii între 4% şi 8%, iar 68% dintre cele cu finanţări în euro au o rată medie a dobânzii între 2% şi 6%.

Cele mai multe companii (62%) a raportat că nu au solicitat credite de la instituţiile financiare în perioada menţionată.

Fiscalitatea, concurenţa şi lipsa cererii se păstrează, în această ordine, în clasamentul alegerilor companiilor cu privire la cele mai presante probleme.

Analiza este realizată pe baza răspunsurilor a circa 10.500 de companii nefinanciare, perioada investigată fiind octombrie 2014 – martie 2015.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*