Ultimele Știri

Somajul în rândul tinerilor – Euroscola 2015

Aventura europeană reprezintă nu doar o călătorie prin cele mai importante oraşe şi obiective turistice din Europa, sau un contact direct cu instituţiile importante din cadrul Uniunii Europene, ci, mai degrabă, un nou mod de a proiecta un grup de indivizi, prin faptul că aceştia dobȃndesc noi dimensiuni de raportare. Astfel, Măreţia Europei constă în efectul de luminare pe care-l imprimă asupra acelora care-o vizitează, pentru că individul se confruntă cu diversitatea culturilor şi a modurilor de viaţă, iar în urma acestei interacţionări, acesta se desfăşoară într-un nou mod de proiectare: individul european care descoperă orizonturi diferite de raportare este, în mod fundamental, complet diferit de individul închis în graniţele propriei ţări.

Un cȃştig de nepreţuit al Uniunii Europene este lărgirea spaţiului de libertate penrtu cetăţenii europeni. Libertate de gȃndire, libertate de acţiune, libertate în privinţa alegerii drumului pe care doreşti să-l urmezi. Spre deosebire de individul care trăieşte întreaga viaţă într-o ţară închisă, precum într-o colivie, cetăţeanul european este asemenea unei cărămizi vii, care conştientizează că este liberă şi dispune de anumite drepturi, refuzȃnd să fie aşezată într-un anumit loc datorită unei voinţe arbitrare. Iată marea şansă pe care o oferă o astfel de oportunitate.

În plus, dezbaterile sunt atât un instrument educațional, cât și un instrument democratic, putând urma în acest caz proverbul anglo-saxon potrivit căruia este “mai bine să dezbatem fără să avem un rezultat, decât să avem un rezultat, dar fără să dezbatem”. De asemenea, dezbaterile îți antrenează gândirea, oferindu-ți posibilitatea să reacționezi la contra-argumentele aduse de echipa adversă. Tehnicile de dezbateri dezvoltă, în esență, o gândire critică, o capacitate de argumentare și de lucru în echipă, precum și coerenţa și claritatea în exprimare, toleranţa față de opiniile adverse și ascultarea activă a acestora. Totodată, dezbaterile sunt soluția pentru a construi o societate democrată! Margaret Thatcher, Bill Clinton și Barack Obama au fost campioni la dezbateri.

motru1

De aceea, elevii de la Colegiul Naţional ‘‘George Coşbuc’’ Motru participă, în acest an, pentru a treia oară la concursul Euroscola, lansat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Biroul de Informare al Parlamentului European la Bucureşti. Dacă în ediţiile 2010-2011, respectiv 2012-2013, temele concursului au vizat promovarea valorilor autentice gorjene, precum şi ‘‘Punţi între generaţii’’, – aducȃnd liceeni de la C.N.G.C. în poziţia de cȃştigători la nivel naţional, alături de alte licee de prestigiu din diferite judeţe ale ţării, oferindu-le ocazia acestora de a cunoaşte funcţionarea instituţională a Parlamentului European şi a Comisiei Europene -, în acest an, scopul proiectului vizează familiarizarea participanţilor cu mecanismele democraţiei Uniunii Europene.

Astfel, fiecare echipă va simula dezbaterile din cadrul Comisie Parlamentare şi din Plenul Parlamentului European, focalizȃndu-şi atenţia asupra parcursului unui act legislativ de la iniţiere la promulgare/respingere. De aceea, şi-au propus să participe şi în acest an la concursul Euroscola, a cărui temă constă în realizarea unei simulări a lucrărilor din Parlamentul European, vizȃnd problemele importante cu care se confruntă Uniunea Europeană. Astfel, au format o echipă de 24 de elevi  pentru a aduce, pentru a treia oară, steagul Romȃniei lȃngă celelalte ţări din U.E. care se vor califica pentru a deveni “Europarlamentari” pentru o zi.

Avȃnd în vedere experienţele anterioare din anii 2011, respectiv 2013, consider că elevii beneficiază de o oportunitate foarte importantă prin participarea la activităţile organizate de către Parlamentul European, întrucȃt, pe lȃngă faptul că îşi vor dezvolta capacităţile de oratorie, retorică şi argumentare, vor înţelege mecanismele democraţiei din cadrul Comisiilor parlamentare şi ale Plenului Parlamentului Uniunii Europene. Vor lucra împreună cu alţi tineri pentru o Europă mai curată, mai puţin poluată, participȃnd la construcţia Europei multiculturale şi multilingvistice.

În plus, prin faptul că sunt o echipă, fiecare dintre ei au posibilitatea de a deveni responsabili, înţelegȃnd faptul că realizarea fiecărei activităţi este condiţionată de efortul, cooperarea, seriozitatea, înţelegerea, punctualitatea şi încrederea pe care le investesc în acest proiect. Prin urmare, participȃnd la acest concurs, depăşind programa şcolară, fiecare dintre noi se maturizează, întrucȃt conştientizează faptul că reprezintă Colegiul Naţional “George Coşbuc” Motru, Municipiul Motru, judeţul Gorj, dar şi Romȃnia în inima Uniunii Europene.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*