Ultimele Știri

Soluția prezentată de Guvern la Bruxelles pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara

Guvernul a prezentat Comisiei Europene a prezentat intenția de a include încă două exploatări miniere în programul de subvenții de stat pentru închiderea minelor competitive, respectiv Lonea și Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), conform știripesurse.ro.

Executivul a discutat cu Direcția Generală Concurență a Executivului de la Bruxelles pentru a declara compania ca fiind „serviciu de interes economic general”, statut care ar facilita acordarea de ajutoare de stat pentru salvarea celui mai mare angajator din Valea Jiului.

Potrivit definiției din legislația UE, pot fi declarate „Servicii de Interes Economic General” (SIEG) acele activități economice pe care autoritățile publice le identifică drept fiind „de o importanță aparte pentru cetățeni” și care nu ar fi prestate (sau nu ar putea fi prestate la prețuri accesibile în mod nediscriminatoriu pentru toți clienții ) în absența intervenției statului, ceea ce facilitează acordarea de ajutoare de stat pentru aceste activități. În general, Comisia Europeană consideră că sunt servicii de interes economic general rețelele de transport, serviciile poștale și serviciile sociale.

„Ministerul Energiei, împreună cu CEH, a inițiat demersuri către Comisia Europeană, aflându-ne în prezent în stadiul de prenotificare a Comisiei referitor la intenția de modificare a ajutorului de stat acordat României în vederea facilitării închiderii minelor necompetitive, prin includerea în programul de închidere a încă două mine din cadrul CEH”, se arată într-un document al Ministerului Energiei.

Statul român s-a angajat față de Comisia Europeană să separe juridic, la CEH, activitarea minelor de cea a termocentralelor drept condiție pentru acordarea de ajutoare de stat companiei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*