Ultimele Știri

Soluţia ministrului Agriculturii pentru micii fermieri: Cooperativele

Daniel Constantin

Problemele fermierilor români odată cu eliminarea cotelor de lapte în Uniunea Europeană au devenit stridente, iar posibilitatea de a apărea pe rafturile magazinelor produse lactate proprii a devenit o excepţie. Unica soluţie propusă de Ministerul Agriculturii este de constitui Cooperative moderne.

Micii fermieri au protestat în faţa Guvernului săptămânile trecute acuzând autorităţile de ignoranţă şi de subvenţionarea tardivă. La toate acestea se adaugă şi alte probleme care îi ameninţă cu falimentul, precum: eliminarea cotelor de lapte, taxele impuse de marii procesatori. În aceste condiţii, crescătorii de bovine din România pot să dispară, în timp ce Ministerul Agriculturii caută soluţii.

Primele iniţiative pozitive au venit tot din partea unor fermieri, care au decis să se unească pentru a construi din propriile resurse, fabrici de lapte care ar putea produce produse pentru supermarketuri. Adică, mai mulţi mici furnizori români au fuzionat pentru a procesa laptele în propria lor fabrică, astfel că nu vor sta la mâna marilor producători ai corporațiilor internaționale şi vor avea şanse mai mari de a încheia contracte cu hypermarketurile din ţară.

Surprinzător sau nu, şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a ajuns la aceeaşi concluzie, iar pentru a putea pătrunde în universul comerţului modern le-a propus să formeze cooperative.

„Eu o să popularizez cât pot de mult, zona montană este extrem de importantă, dar şi acolo, şi peste tot trebuie să facem pasul următor, acela de a crea Cooperative Agricole de Producţie. E o denumire care aduce aduce aminte de trecut, dar pe un cu totul alt principiu”, a declarat Daniel Constantin pentru ziare.com.

Iniţiativa ministrului Agriculturii prevede ca formele de organizare comuniste bazate pe nişte principii moderne vor permite o mai bună organizare în acest segment al economiei, care va aduce după sine beneficii micilor fermieri.

„Vrem să facem pe principii moderne cooperative prin care oamenii să valorifice în comun laptele pe care îl produc, de exemplu, să cumpere în comun hrană pentru animale. În felul acesta, au costuri mai mici de producţie şi devin din ce în ce mai eficienţi în procesul de concurenţă cu alţi fermieri din Uniunea Europeană. De asemenea, o mai bună colectare a laptelui va oferi un preţ al laptelui satisfăcător pentru fermieri”, a redat ministrul Agriculturii.

Toate aceste măsuri, nu sunt obligatorii, ci doar vin ca nişte propuneri de încurajare a micilor fermieri, pentru că autorităţile nu-şi doresc să deregleze economia liberă de piaţă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*