Ultimele Știri

Soluţia Guvernului pentru românii cu credite în franci elveţieni

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a afirmat că în România avem 75.421 persoane fizice  care au credite în franci elveţieni, iar Guvernul va lua în calcul  aplicarea unei măsuri pentru restructurarea creditelor.

„Vorbim de 75.412 debitori. Este vorba de persoane fizice. Conform ordonanţei 46/2014, Guvernul a aprobat şi a susţinut rescadentarea creditelor pentru persoanele care aveau un nivel al veniturilor sub un anumit prag. Această ordonanţă merge în Parlament şi va putea fi lărgită. Vor există la BNR discuţii şi cu celelalte bănci şi cu Ministerul Finanţelor, pentru că deja punctual băncile vor putea să aplice programe proprii.”, a declarat Darius Vâlcov.

Mulţi români s-au împrumutat în franci elveţieni între 2007 şi 2009 şi spun că bancherii nu i-au avertizat cu privire la riscuri. Iar în urmă cu doar câteva luni, preşedintele unei bănci din România le recomandă clienţilor „să-şi păstreze creditele în franci pentru că nu poate fi mai rău de atât.”

Guvernul a aprobat în vara anului trecut o ordonanţă de urgenţă, denumită şi „Electorata”, pentru restructurarea creditelor care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea dobânzii de către banca cu până la 35% pentru o perioada de doi ani.

Una dintre condiţii este că venitul persoanelor care solicită restructurarea să nu depăşească 2.200 lei brut pe luna.
Deducerea fiscală din venitul lunar impozabil a fost stabilită la 900 de lei şi se aplică după perioada de doi ani de restructurare a creditului.

Ordonanţă s-a dovedit însă neatractivă atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi, astfel că, potrivit unor surse din sistemul bancar, până la începutul acestui an nu au fost înregistrate restructurări de credite pe baza actului normativ.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*